Trka u Čileu kroz pustinju Atakama otpočela je 3. i traje do 6. marta 2013. godine, a jedna od učesnica trke Rebeka Patison odlučila je da pomogne deci sa autizmom u Srbiji tako što će prikupljena sredstva donirati humanitarnoj organizaciji Lajflajn, čija je pokroviteljka princeza Katarina Karađorđević.

Princeza Katarina ponosna je na ovo humano delo i smatra da je to izuzetan način da se pomogne deci sa autizmom u Srbiji i podigne svest o tome na globalnom nivou, saopštila je kancelarija Kraljevskog dvora. Autizam je doživotna ometenost u razvoju koja, usled nedostatka razumevanja i pravilne dijagnoze, uzrokuje izolovanost dece od sveta koji ih okružuje.

Magazin “Tajm” je ovu trku proglasio jednom od deset najtežih na svetu. Dugačka je 250 km, a Rebeka se pripremala za ovu trku punih 6 meseci. Pustinja Atakama u Čileu je jedna od retkih pustinja u kojoj nikad ne pada kiša, a nalazi se zapadno od planina Anda. Izuzetno neravan teren, surova klima i visoka nadmorska, čine ovu trku jednom od najnapornijih na svetu. Učesnici se suočavaju sa nezgodnim terenom u kome preovlađuju peščane dine, reke, kamenje  i visoka trava, a tokom trke sa sobom nose teret od desetak kilograma sa vodom, hranom i vrećama za spavanje.