- Aca je pre šest godina ostao bez majke. Sada našu porodicu činimo Aca, njegova pomajka Maja koja uglavnom najviše vodi brigu o njemu, i ja, njegov otac... - počinje svoju priču Lisin sagovornik Josip Bačinski.

- Moj sin je bio beba kao i svaka druga, napredan u svakom smislu. Sve do trinaestog meseca života lepo je izgovarao reči, hodao… Međutim, tri meseca posle primljene MMR vakcine potpuno je prestao da govori i počeo je da se povlači u sebe. Pri svakom odlasku kod pedijatra skretali smo mu pažnju da sa Acom nešto nije uredu, ali uvek smo dobijali odgovor da je to sasvim normalna razvojna faza. Slučajno smo pred kraj radnog vremena došli kod drugog pedijatra - ta doktorka uputila nas je u Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju u Kralja Milutina. Tu smo proveli više od šest meseci zakazujući i obavljajući razne preglede. Krenuli smo i u druge zdravstvene institucije ali nikakav predlog šta možemo da uradimo, niti neko rešenje, nismo dobili - objašnjava Acin tata.

- U jednoj ustanovi su nam čak i rekli da je to autizam, ali da oni ne mogu ništa da urade, nego da dođemo tek ako mu se u pubertetu javi epileptični napad - dodaje Maja.

PageBreak

Čišćenje organizma od teških metala

- Nismo želeli da se pomirimo sa takvim stanjem. Ja sam počela da istražujem po internetu, tražeći i prevodeći razna istraživanja i konsultujući se sa stručnjacima van zemlje. Tako smo došli do saznanja da je potrebno sprovesti specifične analize i da se to može uraditi u Americi. Poslali smo uzorke i dobili rezultate - Aca je imao poražavajuće vrednosti teških metala u organizmu, metabolizam mu je bio „razoren”. Ponovili smo analize u Engleskoj i dobili slične rezultate - nastavlja Acina brižna pomajka Maja. 

- Zamolio sam kliniku da preporuči nekog lekara koji bi došao da pogleda dete, jer se dete ne može lečiti putem interneta. Imali smo sreću pa nam je došla divna doktorka koja je pregledala Aleksandra i prepisala mu suplementarnu terapiju i dijetu kojom smo za godinu i po dana Aci „iščistili” organizam od teških metala. On je sada u petom razredu Osnovne škole Anton Skala i ima sve petice. Srećan sam, ali nisam zadovoljan i nikada to neću biti, jer znam da on može bolje i više. Ne želim da mu postavim granice, pružiću mu sve što mogu i nadam se da će sutra biti samostalna osoba koja će moći da brine o sebi i svojoj porodici - nadovezuje se Josip.

- Naše dete je isto kao i svako drugo dete… pre svega dete. Samo što njemu treba još više ljubavi i pažnje. Moraš da ga prepoznaš i pomogneš mu na adekvatan način. U svakodnevnom životu prema njemu se ponašamo kao da je najzdravije dete. Idemo s njim u bioskop, pozorište, restoran, na odmor. Što se ishrane tiče, svi jedemo istu hranu. Ne bih mogao da podnesem da ja jedem hleb a da me Aca gleda. Suplementacija koju sprovodimo kao terapiju isključivo je uz pomoć prirodnih preparata. Govor mu je delimično razvijen, ali mu je razumevanje fantastično! Međutim, imam utisak da on nekada nešto ne želi da kaže, naročito kada to od njega izričito zahtevamo. Ali, autizam je kod nas još tabu tema. Ovde se i u stručnim krugovima još smatra da je to mentalni a ne metabolički problem - nezadovoljan je Aleksandrov otac.

Na naše pitanje gde vide Acu za deset godina, Josip se zamislio rekavši: „Pa, ne znam baš...”, ali je Maja istog sekunda izjavila: „Na fakultetu!”

Maja i Josip su roditelji koji ne žele da pomognu samo svom detetu, već svima koji imaju dete sa autističnim spektrom. Zato poručuju - ne postoji problem koji se ne može rešiti! 

Osnovna škola Anton Skala koja se bavi obrazovanjem i vaspitanjem dece sa smetnjama u razvoju poziva sve društveno odgovorne kompanije, firme i pojedince, da pomognu u obezbeđivanju sredstava ili sprava za igralište za decu. Igralište bi, na taj način s obzirom da su sredstva za radove obezbeđena, činilo kombinaciju terapeutskog vrta i posebnih sprava, i time postalo jedinstven prostor na teritoriji Srbije. Svi zainteresovani mogu se javiti na telefone: 011/2650-589 i 011/2653-670, ili uplatiti sredstva na tekuće račune broj: 840-1167660-12 i 840-4475760-73