Legendarni modni kreator Oskar de la Renta koji je posvetio pet decenija svoje karijere visokoj modi koju je džet set obožavao preminuo je u 82. godini. 

Iako je dizajneru još 2006. dijagnostikovan rak, uzrok smrti još uvek nije otkriven.

De la Renta je popularnost stekao ranih šezdesetih dizajniranjem odjeće za Džeki Kenedi. Nedavno je dizajnirao i venčanicu za suprugu Džordža Klunija  Amal Alamuddn, a uz mladu se pojavio i na snimanju za Vog.

Više: Prve fotografije venčanice Amal Kluni: lepša od Anđeline?

Tokom karijere bio je omiljeni izbor kako filmskih zvezda tako i Prvih dama Amerike kao što u Nensi Regan, Beti Ford i Lora Buš koje su nosile haljine s njegovim potpisom. Bio je blizak s Hilari Klinton kojoj je 1997. dizajnirao haljinu za inauguracijski bal. Mi ćemo ga, naravno, najviše pamtiti po njegovim kreacijama koje su nosile Novakova Jelena (u vreme dok se još prezivala Ristić) i naša prelepa teniserka Ana Ivanović. O susretu Ane Ivanović i slavnog kreatora pročitajte više ovde.

Više: Modni trenutak: gala toaleta Jelene Ristić

Rođen je 1932. u Dominikanskoj Republici, a s 18 godina odselio se u Madrid gde je studirao slikarstvo. Njegov mentor bio je Kristobal Balenciaga, a nakon preseljenja u Pariz radio je za Lanvin.

Za Internešenal Biznis Tajms je prošle godine izjavio opisujući svoje zdravstveno stanje nakon borbe s karcinomom: "Trenutno sam potpuno čist. Jedina stvarnost u životu je da se rađate i umirete. Uvek verujemo da ćemo živeti zauvijek. Smrt nikada ne prihvatamo. Nakon ovakvih upozorenja naučite da cenite svaki dan života".

Izvor: Index.hr