Oko 70 odsto građana Srbije različitim povodima otputovaće ove godine u inostranstvo, a većini će destinacija biti Grčka, pokazalo je istraživanje kompanije Masterkard, piše Tanjug  9. jula 2014. godine.

Prema tom istraživanju, 69,4 odsto građana Srbije preći će granicu kako bi posetili porodicu i prijatelje, zbog posla ili obrazovanja, ali i da bi otišli u neko od letovališta.

Grčka, u koju će otputovati 47,6 odsto ispitanika, nalazi se na prvom mestu liste najpopularnijih destinacija medu srpskim putnicima, dok za njom slede Crna Gora sa 15,3 odsto putnika, Nemačka - 13,5 odsto i Italija - 11,5 odsto putnika.

Generalni direktor kompanije MasterCard za balkanski region Artur Turemka istakao je da je istraživanje "Masterindeks" pokazalo da putnici iz Srbije "polako, ali sigurno prihvataju elektronsko plaćanje".

"Oni koriste prednosti koje plaćanje karticama u inostranstvu pruža, kao što je bezbednost, praktičnost i stalan pristup novcu. Imajući u vidu da uz Masterkard i Maestro kartice često dolaze i dodatne pogodnosti, poput polisa putnog i zdravstvenog osiguranja, sigurni smo da će korisnicima kartica njihove platne kartice postati pouzdan partner na putovanjima u inostranstvu", ocenio je Turemka.

Godišnje istraživanje "Global Destination Cities Index" kompanije Masterkard, koji su objavljeni danas, pokazali su da se London, treći put u četiri godine, našao na prvom mestu liste omiljenih destinacija međunarodnih putnika.