U "epskom teniskom trileru" kako piše londonski Gardijan, koji se 6. jula 2014. godine odigrao na Vimbldonu Novak Đoković je osvojio, po drugi put, titulu šampiona ali je uz to uspeo da se ureže u pamćenje čitavoj planeti svojom toplom posvetom.

"Želeo bih da posvetim ovaj pehar svojoj budućoj supruzi i našem budućem detetu", rekao je Đoković glasom napuklim od emocija a vimbldonskoj publici se oteo gromoglasan uzdah. "Uskoro postajem otac i još se spremam za to. To je velika radost u životu", dodao je Novak. Njegova verenica Jelena Ristić nije bila na stadionu, ali se po Tviter poruci kojom mu je čestitala pobedu odmah nakon finalnog poena videlo da je napeto posmatrala meč. "Putovanje je važnije od odredišta", napisala je Jelena, "a ovo je bilo đavolski teško putovanje, ljubavi moja".

Uz dužno poštovanje poraženom rivalu Rodžeru Federeru, Novak nije propustio da posveti drugi vimbldonski pehar svom timu sa kojim će se istog dana, nešto kasnije spremiti na šampionski bal.

Na kraju dirljivog i emotivnog govora, Novak je posvetio svoj teško osvojeni trofej ženi koja ga je naučila prvim koracima u tenisu Jeleni Genčić. Na podignuti pehar ka nebu, po uzdahu publike na Vimbldonu bilo je jasno da su svi ostali bez reči... Novakovo ime, uz tablu na slavnom engleskom stadionu, ostaće urezano i u njihova srca.