Srpska umetnica dala je sebi tačno 512 časova da otkrije kako da "stvori umetnost ni iz čega", u performansu u jednoj praznoj londonskoj galeriji, gde ni publika ni umetnica ne znaju još šta će se desiti, piše Beta 10. juna 2014. godine

U performansu "512 sati" (512 Hours), Marina Abramović će boraviti u galeriji Serpentajn (Serpentine Gallery) od 10.00 do 18.00, šest dana u nedelji, a svoj performans počeće 11. juna i vodiće ga do 25. avgusta 2014. godine.

"Pravila posetiocima biće jasna", objasnila je umetnica.

"Tražićemo da ostavite vaše torbe, jakne i elektronsku opremu u kasetama. Nijedan predmet, pogotovo mobilni telefoni, neće smeti da prekine taj performans koji će se baviti pre svega razmenom energije izmedju publike i umetnice", rekla je Abramovićeva novinarima.

Ona će, kako je rekla, pokušati da pokaže "kako stvoriti umetnost ni iz čega", jer je "umetnost pre svega pitanje energije, a energija je nevidljiva".

"Britanska publika je drugačija, vi ste cinični i previše pijete vikendom", dodala je.

"Mislim da ovde idem do kraja svojih granica. Ne bih mogla da uradim ništa radikalnije od ovoga što ću uraditi i prestravljena sam", rekla je Marina Abramović.

Ona je kazala da je "u ovom performansu sve u opasnosti, i potpuno je moguć i promašaj, jer u slučaju pada energije, publika će to odmah osetiti i otići će".