Od kako je Unesco 1999. godine u Parizu proglasio 21. mart Svetskim danom poezije, ovaj dan se širom sveta obeležava raznim kulturnim manifestacijama.

Jedan od glavnih razloga za obeležavanje ovog dana je da se podrži jezička različitost kroz poeziju i da jezici koji su ugroženi budu saslušani.

Svetski dan poezije ohrabruje povratak usmenoj tradiciji, promoviše učenje poezije, obnavlja dijalog poezije i drugih umetnosti, kao što je pozorište, ples, muzika i slikarstvo, a takođe i podržava male izdavače i stvara pozitivnu sliku poezije u medijima.

Tom priliku u Beogradu u čast međunarodnog dana poezije, 21. marta 2014. godine, kulturna manifestacija odvijaće se pod sloganom „Mi (ni)smo vaša deca“, u Kulturnom centru, Biblioteci grada, UK „Parobrod“, Muzeju Ive Andrića, Kulturnom centru Novog Sada, „Geteu“ i Francuskom institutu.

U pesničkom programu koji počinje sutra i traje do 22. marta, uz domaće pesnike učestvovaće i Monika Rink iz Nemačke, Umberto Fjori iz Italije, Đani Gregori Forne iz Francuske, Aleksej Ribakov (Makušinski) iz Rusije, kao i predstavnici mlađe generacije pesnika iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.