Južna Afrika je zemlja kontrasta: s jedne strane su krševite planine i ustalasana brda, moderni gradovi, a s druge - tu su tradicionalna mesta, bujne džungle i sušna stepa.

ko želite da putovanje počnete na najboljem mestu u ovoj zemlji, trebalo bi da posetite Kejptaun. Tamo će vas fascinirati brojne znamenitosti poput viktorijanske Gradske kuće i veliki broj zanimljivih barova duž Longmarket ulice. Ako se vozite nacionalnim putem N2 dugim 500 kilometara, koji kreće severoistočno od Kejp tauna prolazite kroz Vajnlends - nepregledne vinograde ka Port Elizabetu, uživaćete u pogledu na zlaćane plaže, omiljena mesta zaluđenika surfovanjem.

Predivno je i treking putovanje do Njesutija, 3.408 metra visokog vrha planinskog lanca Drakensberg, ali ništa manje uzbudljiva nije safari vožnja kroz nacionalne parkove u kojima možete sresti veličanstvene divlje životinje. 

PageBreak

Kejptaun Najstariji stanovnici Južne Afrike su plemena Hotentota i Bušmana. Bantu narodi su se doselili oko 1000. godine. Godine 1652. Holanđani su osnovali koloniju na Rtu dobre nade, današnji grad Kejptaun. Godine 1795. britanska vojska osvojila je Rt dobre nade i Kejptaun. Holandsko (bursko) stanovništvo 1830. godine se kolektivno iselilo na sever i osnovalo Burske republike koje su Britanci anektirali 1902. posle Drugog burskog rata. Britanske kolonije su se 1910. godine ujedinile u Južnoafričku Uniju, koja je stekla nezavisnost i istupila iz Komonvelta 1961. Tokom 20. veka glavni problem Južne Afrike bilo je pitanje premoći belog stanovništva nad crnačkom većinom. 

Zemlja vinograda i baštenska ruta Južna Afrika je postala veliki proizvo- đač vina, a najbolji vinogradi leže u dolinama oko Stelenboša, Franšhuka, Parla i Baridejla. U jednoj od najvećih botaničkih bašta Grin Hils možete videti mnoge endemske vrste, guste šume i hiljade veličanstvenih cvetnica.

Južnoafrička kuhinja uglavnom je zasnovana na mesu i izrodila je specifična društvena okupljanja koja se nazivaju braj (roštilj).

Kratku foto-reportažu naći ćete u galeriji slika ispod teksta.

Marija Jakob

LepaiSrecna Ovo je zemlja u kojoj možete u jednom danu da doživite susret sa divljim životinjama i uživate u prednostima modernog grada.