Kada se u Sloveniji rodi dete, poklone mu skije. Nije ni čudo jer ova zemlja, smeštena između Alpa i Jadrana ima čak 80 ski-centara, a skijanje je jedan od omiljenih sportova u ovoj zemlji.

Svaki od ski-centara specifičan je po mnoštvu zanimljivih zimskih zanimacija za najrazličitije profile ski-fanova - za ljubitelje ekstremnih sportova, prave znalce, ali i početnike. Međutim, čist adrenalin u Sloveniji nećete doživeti isključivo na klasičnim "daskama”.

Oni avanturističkog duha mogu da uživaju u raftingu na snegu, snoubajku, planinarenju po strmim snežnim liticama Julijskih Alpa. Pravi eldorado za rekreativce koji nisu željni prevelikog adrenalina jesu čarobne stoletne šume i proplanci s kilometrima dobro obeleženih staza.

Nezaboravno iskustvo je "krpljenje” - noćna šetnja na krpljama po šumama visoravni Pokljuka, uz specifičnu "pesmu” smreka. Ovi četinari proizvode čudesnu muziku poput Stradivarijusovih violina. Slavni majstor je dolazio baš ovamo po materijal za svoje instrumente, jer ovdašnja smreka, koja raste u suprotnom smeru od uobičajnog, proizvodi poseban zvuk.

Mnogobrojni ski-centri pravi su raj za alpiniste i bordere. U svakom možete iznajmiti neophodnu ski- opremu.

Krvavec, tzv. gradsko skijalište udaljeno je svega pola sata vožnje od Ljubljane. Ima 29 km staza za sve profile skijaša. Stanovnici glavnog grada često  skoknu na skijanje tokom vikenda.

Jedinstvenu atmosferu ima Kanin, najviši ski-centar u Sloveniji, koji se nalazi na granici prema Italiji. Do nadmorske visine od 2.300 m stiže se žičarom, a vožnja obnovljenom gondolom preko divljih i surovih predela traje oko 40 minuta. Odozgo puca pogled na nepregledne planinske vence prekrivene snegom, a po vedrom danu otkrićete i plavetnilo Jadrana. Po nesvakidašnjim stazama, na skijama se može stići i do italijanskog ski-centra Sela Nevea jer važi isti ski-pas.

Garantovanu skijašku sezonu do maja ima Vogel. Smešten je u nacionalnom parku Triglav, pa je veštačko osneživanje strogo kontrolisano. Ski-centar bdi nad predivnim Bohinjskim jezerom koje je posebno magično tokom zime.

Visinsku razliku od 956 m od podnožja do ski-centra velika gondola savlada za samo četiri minuta! Na vrhu vas očekuje predivan pogled na okolne planinske vence i najviši Triglav u daljini. Skijalište je opremeljeno sa devet žičara koje voze do savremenih staza. Ko voli dugo da jezdi na skijama, obavezno treba da ode na najdužu stazu u Sloveniji. Žagarjev greben prostire se na 7,5 km.

Kranjska Gora

Ovo je najprestižniji ski-centar u zemlji gde dolaze i ljubitelji skijanja, ali i dobrog provoda i druženja. Staze ukupne dužine 20 km pogodne su i za iskusne u belom sportu i za početnike, a poseban doživljaj je noćno skijanje. Nakon dana provedenog na snegu, okrepite se u nekom od brojnih restorana i gostionica u ušuškanom ski- selu, probajte slatkiše u čokolateriji i kupite nešto za uspomenu. Tokom zime centralni trg oko crkve zauzimaju slatke drvene kućice u kojima se prodaju ručno rađeni suveniri. Posetite i najstariju stanovnicu mesta, tristogodišnju kuću, pretvorenu u muzej i upoznajte se sa tradicionalnim načinom života u ovom kraju.

View this post on Instagram

A post shared by Kranjska Gora (@kranjskagora) on

Možda je najživlje na najsavremenijem porodičnom skijalištu Cerknu. Neka vas ne iznenadi kolona parkiranih vozila duž vijugavog puta. Porodice ovde dolaze radi blagih padina, a za najmlađe postoji i ski-obdanište. Ovaj ski-centar sa 18 km staza idealno je mesto za početnike i porodični zimski odmor.

View this post on Instagram

A post shared by OffcaRocks (@offcarocks) on

Nakon skijanja okrepite se u gostionicama

Ljubazni domaćini dočekaće vas borovničekom, likerom od borovnica, a onda sledi prava simfonija ukusa. Neka topli predah od napornog dana na snegu bude juha od povrća ili ovčjeg sira, a onda slede čuvena kranjska kobasica, frika koja se pravi od krompira i jaja, krvavice, kiseli kupus.

Probajte namaz zasek od masti i slanine i žlikrofe (raviole u obliku Napoleonove kape). Posle bogatog predjela i glavnih jela, bez griže savesti počastite se slatkom gibanicom s jabukama, makom i sirom.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna