Bilo da je cilj vaše posete Rimu uživanje u italijanskoj hrani u bezbroj simpatičnih tratorija, bilo da je to šoping u nepreglednim ulicama s komercijalnim i otmenim buticima ili obilazak spomenika kulture jedne od najslavnijih istorijskih epoha, Rim će vas preplaviti najlepšim osećanjima i pružiti uživanje svim vašim čulima.

Kod gradova s tako bogatom istorijom najbolje je to što na nju nailazite na svakom koraku, pa hodajući ulicama i trgovima možete osetiti njen duh u vazduhu.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE BLAGO ISTOČNE SRBIJE: bistro jezero, palata iz rimskog doba, mistične pećine i kameni mostovi koje morate obići

Vatikan i crkva Svetog petra 

Najmanja država na svetu, površine 44 hektara i sa svega 500 stanovnika, sedište je katoličanstva i njegovog poglavara. Papinu rezidenciju godišnje poseti skoro 5 miliona turista radi neprocenjivog umetničkog blaga. Građevine poput Crkve Sv. Petra i Sikstinske kapele ubrajaju se među najveća dela svetske kulturne baštine, a uključuju radove poznatih umetnika poput Berninija, Botičelija, Rafaela i Mikelanđela. Pravo je uživanje popeti se na vrh kupole do koje vodi oko 500 stepenika, odakla se Rim pruža kao na dlanu. Kolekcije vatikanske biblioteke i muzeja od velikog su značaja za nauku i kulturu. Od 1984. godine Vatikan je pod zaštitom Uneska.

Španske stepenice

Ova nezaobilazna turistička atrakcija sagrađena je po želji pape Benedeta XIII. Svrha impozantnih stepenica na Španskom trgu bila je da povežu tadašnju Ambasadu Španije sa crkvom i premoste veliku visinsku razliku terena. Arhitekta Frančesko de Sanktis smatrao je da stepenište nikako ne sme predstavljati samo običan prolaz, već treba da bude i mesto susreta. Danas su njegove terase uvek pune, najčešće radoznalih turista koji žele da predahnu. 

Trastavere

Ovaj deo grada nazvan je prema svom položaju u odnosu na centar – nalazi se na drugoj obali Tibra i danas je nezaobilazni deo posete Rimu. Zahvaljujući svojevrsnoj izolaciji od ostalih građana, višenacionalno stanovništvo Trasteverea razvilo je specifičnu kulturu, drugačiju od rimske. Ipak, za poslednjih dve hiljade godina vremena su se promenila, a najbolji dokaz je to što u ovom istorijskom kraju uzanih uličica, prepunih taverni, kafea i noćnih klubova, u svakom momentu možete naići na mnoštvo turista.

SAVETI ZA TURISTE!

  • Rim je idealan za šetnju jer je klima blaga preko cele godine.
  • To je verovatno najbezbednija metropola u Evropi. 
  • Poseta šoping centrima je gubljenje vremena, jer su cene previsoke za naše pojmove. Umesto toga, otiđite u Outlet Castel Romano, na pola sata vožnje od centra grada.
  • Nemojte se iznenaditi ako vam u restoranu ponude besplatan tanjir paste, u Rimu je to uobičajeno. 
  • Ako želite da obiđete brojne muzeje, kupite povoljno jedinstvenu ulaznicu, poput arheološke karte, Roma pass ili biglietto 4 musei.

Izvor: Lepa i Srećna