S vrha "čizme“ suvereno vlada ne samo Lombardijom već čitavom državom. Industrijski je centar Italije, a poznat je i kao svetska prestonica mode, u kojoj se dva puta godišnje održavaju fashion week revije kao najava predstojećih trendova.

To je moćni Milano, grad alfa romea, Armanija, Versaćea i Valentina, fudbalskih klubova Inter i Milano… Od Beograda treba preći oko 1.000 km, a ako putujete kolima ili autobusom, očekuje vas udoban put preko Hrvatske i Slovenije. Kada stignete u zemlju trikolora, dobrodošlicu će vam poželeti besprekorni vinogradi, kuće s tamnim krovovima i lepo uređeni vrtovi.

Posle nešto više od tri sata vožnje kroz ljupke predele, dočekaće vas drugi po veličini grad u Italiji. Možda će vas na prvi pogled razočarati, jer pomalo izgleda kao i svaki drugi – sve dok ne kročite u centar gde se kriju njegove najveće tajne.

PROČITAJTE JOŠ: 3 NAJLEPŠA ROMANTIČNA MESTA U SRBIJI: evo gde možete da otputujete sa malo novca, a bićete oduševljeni (FOTO)

Saobraćaj je haotičan a gužva velika, pa vam treba posebno umeće da biste našli mesto za parkiranje. Milanezi ne brinu mnogo o tome, makar i zagradili tuđe vozilo. Najčešće voze male automobile, skutere i bicikle, koji se mogu iznajmiti. Druga mogućnost je metro, a karta košta 1,5 evro. Ako volite da šetate, najlakše je da krenete od velikog parka Sempione, pravog raja za šetače i džogere.

Na jednom kraju ukazaće vam se grandiozna Kapija mira. Krenite u tom smeru i naići ćete na jezerce s patkama, kornjačama i drvenim mostićima. Na drugom kraju je zamak čuvene porodice Sforca iz 15. veka, sagrađen na ostacima tvrđave, a čitavim kompleksom dominira toranj Filarete. Iza masivnih zidova od tamne cigle smešteno je više muzeja i galerija, koje određenim danima možete obići i besplatno.

ZAŠTO ITALIJANI U ŽARGONU KORISTE FRAZU GRADNJA KATEDRALE PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI

PageBreak

Šetajući dvorištem zamka, stižete do trga sa staklenim kućicama napravljenim povodom sajma Ekspo 2015.

Sledi velika raskrsnica kojom prolaze starinski narandžasti i zeleni tramvaji, sa spomenikom Đuzepu Garibaldiju, borcu za ujedinjenje Italije. Hrabri revolucionar „jaše konja” prema Via Dante, najvećoj trgovačkoj ulici u gradu, s luksuznim buticima i mnoštvom kafanskih bašta. Prateći reku turista, posle još jedne velike raskrsnice konačno vam se ukazuje čuvena katedrala.

Što se više približavate, to Duomo deluje sve veličanstvenije i neverovatnije, a ogroman trg ispred nje kao da je mali da primi sve posetioce željne da uhvate što bolji kadar. Tu su i brojni prodavci koji nude šaku zrnevlja za golubove, da biste upotpunili fotografiju. Na trgu je i spomenik kralju Vitoriju Emanuelu Drugom, čije podnožje turistima služi za predah i uživanje u pogledu.

Duomo je druga po veličini katedrala u Italiji i jedna od najvećih u svetu. Građena je od 14. do 20. veka, pa Milanezi koriste sintagmu „gradnja katedrale” kada žele da opišu neki dug i komplikovan proces. Mermerna fasada je ukrašena u gotskom i klasičnom stilu, sa više od 3.000 skulptura, među kojima dominira zlatni kip Madonine na vrhu. Panorama grada koja se pruža odatle, sa visine od 108 metara, jedinstveni je doživljaj. Jedini problem su veliki redovi turista, željnih da posete ovo remek-delo arhitekture. Da ne biste gubili vreme, kupite karte preko interneta ili dođite rano ujutru.

U blizini katedrale nalazi se jedan od najstarijih tržnih centara na svetu i svakako jedan od najlepših. Mermerni pod u mozaiku, prelepi lukovi i svod od stakla i metala krase ovaj nesvakidašnji prostor ispunjen luksuznim izlozima i otmenim kafeima. Oduševljeni turisti neumorno škljocaju i čekaju na red da se u udubljenju u mermeru triput okrenu na peti – za sreću.

KAKO IZGLEDA ČUVENA MILANSKA SKALA POGLEDAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI

PageBreak

Šetajući prolazima, stižemo na Trg Skala i pogledom tražimo impozantnu zgradu opere, ali nje nema. Na trgu stoji neupadljiva građevina iz 18. veka u neoklasičnom, svedenom stilu, koja unutar zidova krije dvoranu od 2.000 mesta, čuvenu po akustici. Za kartu treba dobro istresti novčanik, jer najjeftinija košta 300 evra, a sezona tradicionalno počinje 7. decembra, na Dan Svetog Ambrozija. Od katedrale vodi Ulica Vitorija Emanuela II, gde su jedna do druge načičkane radnje.

U obližnjoj Korzo Venecija nalazi se jedan od najstarijih parkova, Indro Montaneli, uređen još 1784. Iza stoletnih krošnji kriju se Planetarijum, Istorijski muzej i velelepna palata Dunjani. Kada napunite pluća čistim vazduhom, nastavite do Buenos Ajresa, poznate šoping ulice.

Na svakom koraku u gradu možete pojesti kanole, popiti kapučino za tri evra ili srknuti espreso s nogu, u stilu pravog Italijana, za jedan evro.

Ako pak želite da zasednete u baštu, spremite dodatnih 2,5 evra za koperto. To važi i u restoranima, mada je teško pojesti špagete s nogu. Pasta košta 8-12 evra, zavisno od mesta. Neizostavna stavka svakako je uživanje u sladoledu. Zaboravite sve što ste do sada probali, đelato je vrhunac ukusa, neodoljivo kremast i sladak, pa ćete biti u iskušenju da probate sve.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna