Badnji dan i Badnje veče predstavljaju posebne trenutke u godini, a jedan od glavnih simbola – badnjak – ima centralno mesto u božićnim običajima.
Iako se badnjak tradicionalno seče u šumi i unosi u kuću, mnogo ljudi danas žive u gradovima, pa su običaji morali da se prilagode urbanim uslovima. Evo kako možete ispoštovati tradiciju čak i u stanu, bez ognjišta i dvorišta.
Badnjak i malo slame možete kupiti na pijaci ili od lokalnih prodavaca. Bez obzira na to ko ih nabavi, treba se postarati da ih ipak u kuću unese domaćin. Prilikom ulaska, domaćin kuca na vrata, a na pitanje "Ko je?" odgovara rečima: "Badnjak vam dolazi u kuću". Domaćica otvara vrata sa rečima: "Dobro veče, badnjače", a ukućani pozdravljaju domaćina uz "Bog ti dobro dao i sreće imao".
Nakon što se badnjak unese, domaćin ga prislanja uz istočni zid, tamo gde su ikona i kandilo. Tradicionalno, domaćin može da baci nekoliko oraha u uglove sobe, a domaćica i deca ga prate pijučući kao pilići. Slama može simbolično da se prostre u maloj količini, čisto kao podsećanje na običaje iz prošlih vremena.
Večera na Badnje veče je posna, a obavezno se priprema badnja pogača (badnjača). Pre večere cela porodica se okuplja na molitvu, zahvaljujući se Bogu na zdravlju i blagostanju. Na stolu se postavlja sito sa jabukama, orasima i žitom, a domaćica može sakriti slatkiše za decu koja ih traže uz igru.
U urbanim sredinama, sve češće se porodice okupljaju i u crkvenim portama, gde zajednički pale badnjak. Ako želite, deo badnjaka možete poneti u crkvu, a nekoliko listova zapaliti kod kuće, simbolično, koristeći sveću.
Na Božić ujutru prvi gost u kući je položajnik. On ulazi desnom nogom, a domaćin ga dočekuje rečima "Mir Božji! Hristos se rodi", na što položajnik odgovara "Vaistinu se rodi".
Pošto u gradskim stanovima nema ni ognjišta ni ložišta, položajnik ne može da džara vatru uz čuvene reči "Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica". Međutim, važan je i običaj da položajnik daruje ognjište, pa zato danas on može da na istočnoj strani ostavi malo sitnog novca. Položajnik treba da posedi i popije kuvanu rakiju, a domaćica ga daruje čarapama ili peškirom, jabukom i kolačem koji je ispekla zajedno sa čestitkom.
Na dan Božića, porodica ne napušta dom, već uživa u zajedničkom obroku. Ručak započinje lomljenjem česnice, koju domaćica mesi rano ujutru. Česnica se preliva vinom, a deli na onoliko delova koliko ima ukućana. Deo sa novčićem donosi sreću osobi koja ga pronađe.
Trećeg dana Božića, na Stevandan, ostatak badnjaka i slame se uklanja iz doma. U gradovima neki ljudi odlučuju da badnjak vežu za drvo u parku, što je simbolična zamena za ostavljanje božićne slame po voćkama na imanju.
Iako se običaji menjaju, osnovna ideja Božića ostaje ista – ljubav, mir i dobre želje za sve. Čestitajte Božić svojim bližnjima, bilo lično, telefonom ili porukom. Važno je negovati duh zajedništva i radosti, bez obzira na uslove u kojima živite.
Prilagodite tradiciju svom domu i porodici, jer se prava vrednost običaja krije u ljubavi i poštovanju koje unosimo u njihovo obeležavanje.
BONUS VIDEO:
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka