Pravoslavna crkva i njeni vernici 9. januara proslavljaju drugu krsnu slavu u godini i prvu nakon Božića, Svetog i arhiđakona prvomučenika Stefana, poznatiju kao Stevanjdan.

Po predanju, ovaj svetac bio je rođak apostola Pavla i prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili. Prema Ohridskom prologu, on je i prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenik.

Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom, koje je omiljeno u srpskom narodu.

sveti stefan.jpg
Shutterstock  

Ovaj praznik je ujedno i treći dan praznovanja Božića, te se za njega vezuju brojni običaji.

Na današnji dan iz kuće se iznosi božićna slama. Nju domaćica pokupi metlom u tišini (govorilo se kako treba ćutati, da se ne bi čulo da Božić odlazi), ali se nikako ne baca u đubre, već je treba staviti u baštu ili voćnjak uz biljke ili stabla, jer verovanje kaže kako će im to doneti plodnost.

Metla kojom je domaćica sakupila slamu više se ne koristi, već se čuva u kući i veruje se da donosi napredak. Počitajte i šta se radi sa Badnjakom posle Božića.

BONUS VIDEO

"PUCALO SE KAO DA OBJAVLJUJEMO TREĆI SVETSKI RAT!" Đenović o srpskoj pompeznoj proslavi Božića: Da li je mir Božiji ili nemir? Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna/B.S.