Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju na dan 14. maja Svetog proroka Jeremiju.Poštuje se i kao krsna slava, ali i seoska slava u nekim mestima. Prema predanju, on je počeo da objavljuje proročanstva već kao dečak, sa 15 godina, a zapisane su njegove najave pada Jerusalima i smrt careva Joakima i Jehonija.

U Srbiji poštuju Svetog Jeremiju kao zaštitnika domaćinstva od zmija i drugih gmizavaca. Već dan pre praznika, u Šumadiji se deca okupljaju, pevaju pesme i prave buku. 

I dečicu zovu "jeremije", po proroku, a mališani obilaze i kuće da ih domaćice daruju slatkišima. Od domaćina dobijaju i sitan novac.

Jeremijina pesma glasi: "Jeremija u polje, a sve zmije u more! Samo jedna ostala, za zlo njeno ostala, oba oka izbola, na dan trna glogova. Na četiri šipova, zlu kob izela".

deca se igraju.jpg
Shutterstock  

U drugim krajevima Srbije lupa i buka počinju na dan Svetog Jeremije rano ujutru. Prema verovanju, ako iz začuju na taj dan, zmije ne prilaze kućama cele godine.

Običaj je da se na ovaj praznik ne valja češljati, muškarci ne otvaraju britve, a svi paze da se za njima ne vuče pertla ili neki končić kako bi "sprečili" nevolje sa zmijama.

Tekst: Lepa&Srećna