Pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković dobitnica je prestižnog francuskog Ordena umetnosti u rangu viteza za doprinos umetnosti i kulturi. Njena podrška mladim talentima, kojoj se posvetila kao umetnik i pedagog, ima izuzetan društveni značaj.

Magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, usavršavala se na Akademiji "Franc List" u Budimpešti, a potom i u poznatom umetničkom centru "Banf" u Kanadi. Posle uspešne međunarodne karijere osnovala je umetničku asocijaciju i festival "ArtLink", čiji je umetnički direktor već osamnaest godina.

Osim podrške muzičkim nadama, ova otmena i harizmatična umetnica bavi se i regionalnom kulturnom saradnjom. Za autorski projekat "Kamerata Balkanika", prvu regionalnu inicijativu u oblasti klasične muzike, čiji je cilj uspostavljanje veza i saradnje, posebno mladih talenata, Fond za Balkan dodelio joj je priznanje "Šampion regionalne saradnje".

"'ArtLInk' je jedna od prvih, ako ne i prva, asocijacija na ovim prostorima, čiji je cilj promocija najboljih mladih umetnika iz Srbije i regiona, i njihovo pozicioniranje na evropskoj i međunarodnoj sceni. Tu je, naravno, i 'ArtLink' festival mladih talenata kao i 'ArtLink' nagrada za najperspektivnijeg mladog umetnika u našoj zemlji, koju dodeljujemo od 2005. godine", kaže Jovanka Višekruna Janković.

Tekst: Lepa&Srećna