Da u našoj zemlji ima talentovanih mladih naučnica, svedoči nacionalna stipendija "Za žene u nauci" koja se dodeljuje već dvanaest godina. Tri mlade doktorke nauka svakako su je zaslužile svojim radom: Jovana Despotović iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, Alena Stupar iz Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Univerziteta u Novom Sadu i Tijana Milićević iz Instituta za fiziku u Beogradu.

"Veoma mi je drago što je žiri iz programa 'Za žene u nauci' zapazio moj dosadašnji naučni rad kao i potencijal mojih narednih istraživanja. To mi svakako daje veliki podsticaj i motivaciju da nastavim da se bavim naukom i unapredim svoja istraživanja. Kao žena u nauci, nisam se suočila s problemima koji bi bili prouzrokovani mojim polom. Za to što je sada tako, svakako treba zahvaliti ženama koje su se borile za ravnopravnost u nauci. To je izuzetno konkurentna oblast, u kojoj se naučnici suočavaju s mnogim poteškoćama kao što su kupovina hemikalija, nabavka odgovarajuće opreme ili konkurisanje za različite grantove, a potom slede objavljivanje rezultata istraživanja i skupe publikacije", kaže Alena i dodaje kako naše društvo može promeniti mnogo toga.

"Svako treba da pođe od sebe i svojim primerom doprinese zaštiti životne sredine. Očuvanje sopstvenog životnog prostora zdravim i čistim, svakako će doprineti opštem poboljšanju. Nauka je oblast u kojoj uvek možete pronaći nešto što vas inspiriše. Samo napred!"

Tekst: Lepa&Srećna