Milena Dravić je bila jugoslovenska i srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koja je u skoro 60 godina dugoj karijeri ostvarila na stotine značajnih uloga. Rođena je 5. oktobra 1940. godine u Beogradu, a preminula 14. oktobra 2018. godine u rodnom gradu.

Milena je odrasla uz majku koja je bila talentovana za pevanje, oca fudbalera i brata Radeta. Pohađala je osnovnu školu Janko Veselinović u Dušanovoj ulici, a zatim Prvu mušku gimnaziju. Njen talenat za scenu primetila je tetka, očeva sestra, pa je Milena po njenom predlogu upisala balet.

Glumačka karijera Milene Dravić započela je, sasvim slučajno 1958. godine kada ju je u Sarajevu primetio slovenački reditelj češkog porekla František Čap (František Čáp). Ponudio joj je ulogu u filmu „Vrata ostaju otvorena“. Milena je prihvatila, te je celo leto provela snimajući u Sarajevu. Nakon što je Čapova drama objavljena, mnogim rediteljima je za oko zapala nova mlada glumica. Usledile su uloge Natalije u filmu „Leto je krivo za sve“ i Hare u „Uzavrelom gradu“.

Ipak, prelomni trenutak se desio 1962. godine kada joj je Branko Bauer ponudio glavnu žensku ulogu u filmu „Prekobrojna“. Milena je, zajedno sa Ljubišom Samardžićem oduševila i kritiku i publiku, te je na Festivalu u Puli dobila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu. Imala je priliku da sarađuje sa čuvenim srpskim i holivudskim glumcima i producentima. Osvojila je brojne nagrade, među kojima su „Velika Žanka“, „Dobričin prsten“, „Nagrada Pavle Vujisić“, „Statueta Joakim Vujić“, „Nušićeva nagrada“ i mnoge druge.

Dobitnica je sedam Pulskih arena, tri Statuete ćuran, a nagrađivana je i na čuvenim festivalima u Kanu i Veneciji. Njena ljubav sa Draganom Nikolićem bila je filmska. Ljubavna priča Milene i Dragana počela je sasvim spontano, a upoznali su se na snimanju filma "Horoskop" 1969. godine i od tada su bili nerazdvojni.

Tekst: Lepa&Srećna