Vest da je Lejla Kašić sa Radio televizije Crne Gore optužila Ramba Amadeusa za sek*ualno uznemiravanje objavljena je danas u brojnim medijima. Producentkinja koja je sa Antonijem Pušićem snimala emisiju "Dnevnica" napisala je na svom Instagram nalogu da je sa muzičarem imala i verbalni sukob, kao i da je na kraju nazvana "ludačom i glupačom".

Na ovu vest reagovali su mnogi, pitajući šta je Rambo Amadeus konkretno uradio. U komentarima se iznose pretpostavke da je sporan možda bio neki vid udvaranja. Podsetimo, kad je u Srbiji definisano polno udvaranje novim odredbama Krivičnog zakona, 2017. godine, mnogi su ga prozvali "zakonom protiv udvaranja".

Konkretno, zakon određuje polno uznemiravanje kao "svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje."

Prema zakonskom opisu krivičnog dela, potrebno da se desi više radnji kojima se stvara neprijatna i uvredljiva atmosfera.

udvaranje muskarca-min.jpg
Shutterstock  

Radnja izvršenja može da bude svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje, dakle bilo koje ponašanje učinioca koje mora biti takvo da ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života.

Da li je moguće da u nekim slučajevima prekršilac zakona i žrtva, zapravo, samo različito "tumače signale" udvaranja kako se u javnosti ponekad opisuju slučajevi polnog uznemiravanja? Pravnici kažu da bi "oštećeni svojim stavom trebalo jasno da stavi do znanja licu koje ga uznemirava, da mu njegovo ponašanje smeta". "Ukoliko se uznemiravanje i pored toga nastavi, biće ostvareno ovo krivično delo", navodi javni tužilac Nikola Pantelić, na sajtu "Otvorena vrata pravosuđa".

Tužilac je za Mondo izjavio i sledeće: "Udvaranje je interakcija, što znači da tu učestvuje dvoje ljudi. To je prirodna kategorija i svima je jasno šta je udvaranje, a šta nedolično ponašanje. Uznemiravanje je svaka tendencija da se približite nekome ko je to odbio."

seksualno uznemiravanje na poslu-min.jpg
Shutterstock  

Subjektivni osećaj neprijatnosti ili nedoličnosti koji je ključan za delo polnog uznemiravanja opisali su i učesnici ankete koja je sprovedena 2018. godine za potrebe Autonomnog ženskog centra. U uzorku je bilo 70 odsto studentkinja i 30 odsto studenata, kako bi on odrazio i kulturološku realnost da su žene izloženije seksualnom uznemiravanju od muškaraca.

Pod njim se najčešće smatra ugrožavanje ličnog prostora (dodirivanje, trljanje o telo, priljubljivanje) kao i samododirivanje, a zatim neželjeni pozivi i poruke sa seksualnom konotacijom (važi za oko 90 odsto ispitanika). Nešto ređe se kao primeri navode zviždanje za nekim, slanje poljubaca ili oblizivanje (84 odsto), a najmanje (ali ipak više od 50 odsto) misli da je to i davanje neprimerenih nadimaka kao što su "lutka", "mačka" i slično.

Zakon je propisao novčanu kaznu ili zatvor do šest meseci, a ko je krivično del učinjeno prema maloletnom licu, učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna