Život srpske Mate Hari jeste dostojan filma. Rođena je 5. januara 1919. godine u Leskovcu, kao jedino dete Angeline – Ane Radović, ćerke tadašnjeg predsednika opštine u Sijarinskoj Banji i penzionisanog načelnika Leskovca Milana Pešića, rodom iz Gornjeg Milanovca. Udala se sa 16, razvela sa 19, a agent Kontraobaveštajne službe Jugoslavije postala je sa 20 godina.

Kada je izučila zanat i šest stranih jezika, preko visokog diplomatskog društva ubacuje se u sam vrh obaveštajnih službi Nemačke, Francuske i Britanije, čiji se centar za Jugoslaviju i Balkan nalazio u Beogradu.

Istoričari tvrde da je ona svetu otkrila tajnu o predstojećem paktu Hitlera i Staljina i planiranog nacističkog napada na Poljsku, sprečila dizanje u vazduh nemačke agenture od strane britanskih obaveštajaca, zbog njenog hapšenja smenjen je tadašnji ministar unutrašnjih poslova, jedino je njoj uspelo da Albance uvuče u četnički pokret, njeno ime visoko se kotiralo u svim ambasadama i evropskim vladama.

Kažu da su lepota, mladost, inteligencija, obrazovanje, mudrost, pohlepa, ali i ljubavne veštine bili njena sredstva za rad. Napravila je, međutim, tipično žensku grešku – zaljubila se u Karla Lotara Krausa, šefa obaveštajne službe Gestapoa u Beogradu i početkom rata prešla u otvorenu kolaboraciju, zbog čega je britanska vlada za njom raspisala poternicu i nagradu.

Početkom jeseni 1943. godine na putu između Sijarinske Banje i Medveđe zarobili su je četnici. Osuđena je na smrt, ali posle provedene noći u njenom šatoru, komandant major Đurić je oslobađa. Postaju ljubavnici, a ona nastavlja svoj posao među četnicima.

Sedam meseci kasnije pobunjeni četnici se rešavaju na likvidaciju ljubavnika. Đurića hapse, a Veru, zajedno s majkom Anđom, ubijaju u zoru 18. maja 1944. godine u blizini njihove vile u Sijarinskoj Banji. Srpska Mata Hara imala je u tom trenutku 25 godina, četiri meseca i tri dana.

Tekst: Lepa&Srećna