Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEDNA OD ŽENA KOJE SU OBELEŽILE ISTORIJU: Danica Tomić - gospodarica neba

Žene koje su obeležile istoriju na dubok, čak revolucionaran način, i danas inspirišu svojim delima, požrtvovanjem i hrabrošću. Magazin "Lepa&srećna" vam u martu donosi specijal o 31 uspešnoj ženi iz istorije i savremenog doba, a danas vam predstavljamo Danicu Tomić.

 Danica Tomić Izvor: Porodični fond Glavinić

O Daničinom životu se ne zna mnogo, ali je pažnju novinara privukla 1928. godine, na proslavi 15. godišnjice aerodroma Beograd, kada je letela nad provalijom dubokom čak 2.500 metara.

Tridesetih godina prošlog veka, u doba kada je i u svetu vazduhoplovstvo važilo za mušku profesiju, pojavila se ona. Danica Tomić bila je prva žena pilot u Srbiji. Bila je supruga komandanta 6. vazduhoplovnog puka, majora Miodraga Tomića, pilota sa najvećim brojem pobeda u Prvom svetskom ratu i od njega prikuplljala znanje potrebno za letenje.

Letačku dozvolu dobila je 1928. godine u Vazduhoplovnom centru u Šatou kod Pariza, a par godina kasnije je i položila ispit za turističkog pilota i postala prva žena u Jugoslaviji sa letačkom dozvolom.

Pre tri godine naša novinarka, Radmila Tonković, objavila je knjigu pod nazivom ‘Nebeske heroine sveta’ u kojoj je otkrila sve poznate detalje života Danice Tomić. Nažalost, malo je takvih informacija, ali su njene akrobacije u vazduhu bile i te kako prepoznatljive javnosti.

Novinarka Radmila Tonković, u svojoj knjizi pod nazivom “Nebeske heroine sveta” otkrila detalje života Danice Tomić.

Bila je žena čije su akrobacije ostavljale bez daha. Neustrašiva i temperamentna, a avionom je upravljala staloženo. Svoje letenje umela je da obogati sjajnim akrobacijama. Ostala je upamćena kao prva žena koja je u vazduhu izvodila lupinge - pune krugove aviona, odnosno svima poznate kao petlje.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije