BOŽIĆNI POST TRAJE 40 DANA: Koja su pravila za prvu, a koja za poslednju nedelju

Božićni post je počeo - evo kako se posti prve, a kako poslednje nedelje posta!

crkva-28062021_0001.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Božićni post predstavlja pripremu za veliki praznik Hristovog rođenja i traje 40 dana. Ove godine počinje 28. novembra i trajaće sve do 6. januara 2023. godine.

Ovaj režim ishrane nije za sve isti, jer sveštenik može da odredi drugačiju meru uzdržavanja, kao i da razreši nekog vernika od posta. Evo kako se tačno posti tokom svake nedelje i kako treba duhovno postiti.

Strog je post ponedeljkom, sredom i petkom. Tada se posti na vodi. Utorkom i četvrtkom se razrešava na ulje i vino. Subotom i nedeljom jedu se i jela sa ribom.

U prvoj nedelji posta je i veliki praznik Vavedenje (4. decembar), a pošto pada u nedelju, tog dana se jede riba.

pecena riba.jpg
Shutterstock  

Prva nedelja Božićnog posta završava se u mnogim krajevima Srbije primanjem svete tajne pričešća. Paroh vernike podseća da se svrha posta ne može postići ako se ne uzdrže od loših misli, reči i dela. Ovo je prva nedelja Božićnog posta i za Rusku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru.

Druga i treća nedelja poste se na isti način, odnosno na vodi ponedeljkom, sredom i petkom, a utorkom i četvrtkom na ulju i vinu. Subota i nedelja razrešava se na ribu.

riba post.jpg
Shutterstock  

Poslednja nedelja posti se strogo, bez ribe i ulja, a na Badnji dan je najstroži post. Sveštenici podsećaju da, bez duhovnog posta, telesni post Bog ne prihvata.

Patrijarh srpski gospodin Pavle je naglašavao da držanje duhovnog posta znači čuvanje srca, očiju, ušiju i svih čula od svega grešnog. Duhovne pouke za dane posta pročitajte u galeriji!

LepaiSrecna Tokom telesnog, važan je i duhovni post - treba čuvati usta i jezik da budu čisti od laži, psovki i ružnih reči, a srca i duše od zlobnih primisli.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši