Za Svetog Nektarija Eginskog kažu da je u Grčkoj ono što je za Srbiju Sveti Sava, a jedan je od svetaca savremenog doba - umro je u Atini 1920, a kanonizovala ga je 1961. godine Carigradska patrijaršija.

Srpska pravoslavna crkva ga slavi 22. novembra, a u Beogradu ga proslavlja Institut za onkologiju Kliničkog centra Srbije. Sveti Nektarije je, po verovanju, bio i iscelitelj, a prizivaju ga u pomoć i oboleli od najtežih bolesti koji mu upućuju najiskrenije molitve.

On je bio skroman čovek, potekao iz siromašne porodice, a ljubav prema veri ga je odvela do manastira na Hiosu, gde je upoznao starca Pahomija i otkrio tajne monaške filosofije. Nektarije je i objavio "Riznicu izreka" u želji da podstiče sve na pobožnost, vrline i ljubav. Posebno se, na njegov praznik, duhovni prisećaju upravo njegovih reči o ljubavi. 

hram svetog nektarija.jpg
Shutterstock  Hram Svetog Nektarija

"Zadobijte ljubav. Savršena ljubav donosi savršenstvo vere i nade. Svagda ištite od Boga ljubav, i tako ćete zadobiti punoću ostalih dobara i vrlina. Dajte Bogu svo svoje srce, da biste ostali u ljubavi, a ostajući u ljubavi Božijoj i Bog ostaje u vama", ostale su zabležene svetiteljeve reči.

Sveti Nektarije Eginski bio je episkop Aleksandrijske pravoslavne crkve, mitropolit Pentapoljski kao i pravoslavni teolog, proglašen je za svetitelja. Nakon odlaska u penziju, živeo je u Trojičkom manastiru u Egini, koji je osnovao i po kojoj se i naziva Eginski.

Tekst: Lepa&Srećna