Smrt ne bira ni mesto ni vreme, kažu naši stari, pa je narod osmislio niz običaja kojima prijatelji i komšije pomažu porodici pokojnika da prebrode nevolju koja ih je zadesila. Pri dolasku u kuću, svako treba da izjavi saučešće i to redom kako koga sretne u dvorištu ili u kući.

U narodu je običaj da se pruži ruka, a ako ste s nekim bliskiji, možete i da ga poljubite tri puta u obraz, a pritom se izgovaraju reči: "Primite moje iskreno saučešće". Pokojniku se, po pravoslavnim pravilima, nosi samo sveća, a u novije vreme neki ponesu i cveće.

cvece sveca saucesce grob.jpg
Shutterstock  

Članovi familije i dobri prijatelji ponude i pomoć porodici, jer sama sahrana nosi mnoge izdatke ali i poslove za koje je važno da ih obave pouzdane osobe. 

Ko ne može da dođe u kuću, taj  izjavljuje saučeće u kapeli pre sahrane, gde porodica stoji sa desne strane pokojnika. Iznad glave se zapali sveća, celiva se krst i ikona.Svi koji su sprečeni da dođu na sahranu mogu da pošalju i poruku, bilo da je to SMS ili telegram saučešća.

Nije lako naći prave reči u takvim trenucima, pa vam zato nudimo i pomoć u vidu odabranih tekstova na prikladnim fotografijama koje možete poslati kao izjavu saučešća.

Shutterstock , Dizajn: Lepa&Srećna Teško je nekad naći reči kad treba uputiti saučešće...

 Tekst: Lepa&Srećna