Praznik Prepodobnog Ksenofonta i Marije koji se slavi 8. februara posvećen je porodici, jer je ovo dvoje čestitih hrišćana doživelo da im se vrate dvojica sinova za koje su mislili da su ih zauvek izgubili.

Oni su živeli u  5. veku i posvetili su mnogo pažnje tome da sinove Jovana i Arkadija vaspitaju u istom duhu hrišćanstva. Međutim, odrasle momke je zadesila velika nesreća – brod kojim su Jovan i Arkadije plovili ka Bejrutu u kome je trebalo da nastave školovanje zahvatila je velika oluja.

I jedan i drugi su se spasli, ali je svaki mislio da je onaj drugi poginuo. Od tuge, odlučiše da se zamonaše i u veri pronađu utehu za svoj bol. I roditelji su tugovali, a nakon dve godine su došli u Jerusalim da se poklone svetinjama. Sudbina je htela da u isto vreme i Jovan i Arkadije dođu u ovaj grad.

I tako se u Jerusalimu, prema priči, dogodilo veliko čudo i ponovno spajanje ove porodice. Prvo su se susreli Jovan i Arkadije, a onda i Ksenofont i Marija sa njima.

Presrećni roditelji su tada shvatili da su deca najveće blago koje čovek može da ima i sve svoje bogatstvo su razdelili siromašnima pa su se i oni zamonašili. Članovi ove čestite porodice živeli su posvećeni Bogu sve do kraja svog života. Njihov praznik danas je praznik svakom doma u kome vlada mir i sloga i u kome spone ljubavi povezuju roditelje i njihovu decu.

U staroj Srbiji je postojao običaj koji se ponegde i do danas održao da porodice danas zajedno odlaze u crkvu i pale sveće – roditelji za Ksenofonta i Mariju, a deca za Jovana i Arkadija. Svi bi trebalo da se pomole za zdravlje i da ostatak dana provedu zajedno u šetnji i druženju. Veruje se da će članove te porodice sreća pratiti preko cele godine.

Izvor: Lepa&Srećna