Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVANIČNO SAOPŠTENJE

POSLEDNJI OPROŠTAJ OD SRPSKOG PATRIJARHA: Upokojio se poglavar Srpske pravoslavne crkve Gospodin Irinej

Njegova svetost g. Irinej preminuo je od posledica kovida-19.

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović), saopštila je Srpska pravoslavna crkva. 

Možda će vas zanimati

Poglavar Srpske pravoslavne crkve primljen je 4. novembra u vojnu kovid bolnicu u Beogradu nakon što mu je tokom redovnog testiranja potvrđen korona virus Testiran je nakon povratka iz Crne Gore gde je služio opelo mitropolitu Amfilohiju.

Kako je SPC saopštila 19. novembra 2020. godine, u toku jutra je došlo do pogoršanja opšteg stanja Njegove Svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao posledica COVID 19. Stalni konzilijum lekara uz prisustvo lekara pratio je opšte i kliničko stanje Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja.

Parijarh Irinej je 1. novembra prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali je procena da je zaražen pre te sahrane, jer je u krugu njegovih najbližih saradnika i pre te sahrane registrovan slučaj zaraze korona virusom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju dobio je ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku. Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Pročitajte i ovo

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...