Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, na konferenciji za štampu Kriznog štaba, da obdukcija preminulih od kovida 19 nije bilo. Naime, upitan da prokomentariše pisanje medija o navodnim obdukcijama preminulih od korona virusa i pitanje da li je bilo obdukcije u svrhu istraživanja, on je naglasio da odgovorno može da tvrdi da toga nije bilo u Srbiji.

Lončar je podsetio da je stav SZO i svih da ne smeju da se rade obdukcije kod kovid pozitvnih pacijenata i kazao da od dekana Medicinskog fakulteta ima potvrdu da obdukcije nisu rađene na Institutu za patologiju, kao i od direktora Sudske medicije da ni kod njih nije bilo obdukcija, a to su, rekao je dve institucije kod kojih se inače rade obdukcije.

"Ne znam da li su jedna, dve ili tri zemlje u celom svetu rekla da su radile obdukcije, ali uz opremu koja podseća na onu za podvodno ronjenje zbog rizika od zaraze. U Srbiji to nije rađeno. I to nije neka stvar koja je mogla da se uradi a da se ne zna. Mi poštujemo preporuke SZO", naglasio je Lončar, javio je Tanjug a Kurir preneo 17. jula 2020. godine.

Ali, dodao je, nema problema da sa Ministarstvom obrazovanja bude napravljen zajednički tim da se to proveri navodi u medijima.

Na pitanje da li se zna tačno koliko je ljudi u Srbiji umrlo od korona virusa, kao tačan uzrok smrti, Lončar je kazao da se stalno postavlja pitanje, i to ne samo kod nas, da li je neko umro od korone ili ne.

"Da bi se utvrdilo od koje je bolesti neko umro jedino može obdukcijom. SZO je rekla da ne može da se radi obdukcija. Ako neko tvrdi da može bez obdukcije da kaže od čega je neko umro, on bi sutra dobio Nobelovu nagradu", kazao je on.

Obdukcija je jedini način da se utvrdi tačan uzrok smrti, a sve ostalo je, prema njegovim rečima na nivou nagađanja.

Kako je došlo do glasina da je u Srbiji bilo obdukcija preminulih od korona virusa?

Prema pisanju Sputnjika, osnova je jedno onlajn predavanje Medicinskog fakulteta od 11. maja 2020. godine koje možete i sami pogledati!

Na početku ovog predavanja  rečeno je da se ono zasniva na 17 slučajeva koji su klinički visoko suspektni na virus. To znači da je klinička slika tih pacijenata pre smrti imala obeležja virusa korona, ali da ni kod jednog nije definitivno potvrđeno da su umrli od tog virusa.

To je kao najvažnije istakao prof. dr Slobodan Savić iz Insituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, komentarišući navode da se u Srbiji obavilo 17 obdukcija preminulih od kovida 19, kojima su organi „razoreni“ i od kojih su većina mladi. 

Prema Savićevim saznanjima, ispostavilo se da ni u jednom od 17 slučajeva uzrok smrti nije virus korona. Na predavanju su analizirana tri, u kojima su obdukovani pacijenti imali 47, 52 i 72 godine u trenutku smrti. Tokom čitavog predavanja samo je pomenuto da je bilo i mnogo slučajeva sa mladima, ali ne i bar približno koliko ih je, niti koliko godina su imali.

„Vest da mladi umiru je potpuno paušalna, jer profesorka u predavanju nije rekla, na primer, da je od 17 umrlih bilo njih 15 mlađih od 30 godina. Ja bih to prihvatio. ’Bilo je i mladih‘ nije upotrebljiv podatak za javnost, koja je time bila uznemirena“, istakao je Savić za Sputnjik.

On je dodao da nisu tačni ni navodi da su obdukovani pacijenti bili potpuno zdravi, jer je kod dva analizirana slučaja registrovano još oboljenja uz ono glavno.

Navode da su svi organi uništeni do neprepoznatljivosti Savić eklatantno negira, potkrepljujući to objašnjenjem da se u predavanju ne govori o izgledu organa koji se primećuje golim okom, već o mikroskopskim nalazima pluća, srca, bubrega i jetre. On ne može ni da se složi s tvrdnjom da organi ne mogu da se oporave od posledica iznetih na predavanju.

On ne može da negira navode da je jedan pacijent preminuo i za manje od 24 sata, jer nema uvid u medicinsku dokumentaciju tih slučajeva, ali tvrdi da klinički tok kovida 19 ne može da bude toliko brz od prvog simptoma do smrti. Ipak, takav utisak može da se stekne iz drugih razloga:

„Znam čoveka koji je pet dana imao visoku temperaturu, a nije posetio lekara.

Kada se šestog ili sedmog dana klinička slika razvila i patološke promene na plućima napredovale do veoma teškog stepena, on je došao u bolnicu u takvom stanju da je od prijema do smrti prošlo manje od 24 sata.

U tom slučaju, čitav klinički tok je trajao sedam dana, a samo deo, kraći od 24 sata, pred očima lekara“, napomenuo je Savić.

Savić je podsetio da je, po preporuci SZO, postignut dogovor da se u Srbiji obdukcije ne rade na osobama za koje je potvrđeno da su preminule od kovida 19, kao i na to da te obdukcije treba da se rade isključivo u specijalno opremljenim salama, koje naša zemlja nema.

Izvor: Sputnjik