Jačanje epidemije korona virusa u Srbiji od kraja juna 2020. godine registrovano je najviše u nekoliko gradova u Srbiji, a Beograd je među označenim žarištima.

"Osnovno je da shvatimo da među testiranima u nekim kovid ambulantama u Beogradu nalazimo i do 85 odsto pozitivnih", rekao je dr Predrag Kon, glavni epidemiolog Beograda gostujući u Dnevniku RTS 1. jula 2020. godine.

"Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere koje su već donete.

Zaštita sa maskama kada ih svi koriste, posebno u zatvorenom prostoru, jeste čak 99 odsto.

Ako ih ne koriste svi, onda je znatno manja, 30 odsto.

Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra", naglasio je Kon.

Kada je reč o tome da je među obolelim sve više mladih, Kon kaže da je to uobičajeno jer kada duži period imate lakšu kliničku sliku, imate takozvano tiho prokužavanje. Na kraju se desi da dođe do potpune infekcije, koja izazove tešku formu bolesti.

"Da li će nove mere biti donete ili ne, odlučiće Krizni štab, ali ukoliko se poštuju mere sa distancom i nošenjem maski, onda nove nisu potrebne", kaže Kon.

Organizatori svih okupljanja, svake vrste sportskih događaja, direktno su odgovorni i oni su ti koji treba da vode računa o sprovođenju mera, rekao je Kon.

Mnogi se pitaju zašto se, na primer, ne zabrani rad noćnih klubova, zašto i dalje rade kafići, tržni centri i tome slično.

Međutim, dr Kon upozorava da sve restriktivne mere kakve su zatvaranje objekata ne uzrokuju samo ekonomsko propadanje njihovih vlasnika već i svih zaposlenih koji tamo rade, kao i njihovih porodica.

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da je jasno da je aktivnost koronavirusa sve veća i da smo u maksimumu koji će trajati bar još nedelju dana. Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa direktnim kontaktima i situacija je sada takva da svakoga koga sretnete možete smatrati zaraznim, poručuje Kon.

Povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posledica je povećane aktivnosti virusa. Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa, a prenos se omogućava direktnim kontaktom.

"Broj zaraženih koronaviruosm je veliki, te se zbog toga kliničko-bolnički centri Zvezdara i Zemun potpuno vraćaju u kovid sistem, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je, na sastanku sa direktorima kovid bolnica, održanom 2. jula naveo da će za vikend kompletna Zemunska bolnica biti pretvorena u kovid bolnicu, kao i da će tu biti prijemno-trijažna služba koja će imati infektologa.

"Celu Zemunsku bolnicu pretvaramo u infektivnu kliniku", naveo je Lončar.

On je rekao i da se za vikend prazni i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" kako bi od sledeće nedelje bila na raspolaganju za prijem kovid pacijenata.

Lončar je naveo i da su kapaciteti KBC "Dr Dragiša Mišović" popunjeni 90 odsto, a na Infektivnoj klinici KCS 95 odsto, te da će danas pacijente kojima je potrebno bolničko lečenje primati KBC "Zvezdara" i "Bežanijska kosa".

Ukoliko bude potrebe, kako je rekao, bolnice u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Požarevcu i Aranđelovcu biće bolnice za smeštaj kovd pozitinih pacijenata.

Hitne pacijente i pacijente sa malignim oboljenjima primiće KCS i VMA, dodao je Lončar.

Kako je rekao, Opšta bolnica u Pančevu neće biti u kovid sistemu i tamo će biti prebačeni pacijenti iz KBC Zvezdara i Zemun.

Ministar je naglasio da je dao nalog svim direktorima bolnica u kojima su smešteni kovid pacijenti da transparentno obaveštavaju javnost o broju ležećih pacijenata, pacijenata na respiratorima, koliko je bilo smrtnih slučajeva.

Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa postao je kovid bolnica u kojoj se leči oko 300 pacijenata.

Na respiratorima se nalazi 25 ljudi. Uprkos novoj nameni bolnice, lečenje onkoloških pacijenata se odvija normalno.

Direktorka KBC Bežanijska kosa Marija Zdravković rekla je za RTS da se na ovoj klinici leči oko 300 pacijenata koji imaju srednje tešku i težu kliničku sliku, dok se pacijenti koji su asimptomatski i oni koji imaju vrlo blagu kliničku sliku bez upale pluća leče kod kuće.

Kako je navela, prosečna starost hospitalizovanih pacijenata je oko 50 godina.

"Imamo i mlade i starije ljude. To je verovatno posledica prethodnih kontakata mlađih ljudi između sebe i širenja virusa u mladoj populaciji. Trenutno na respiratorima u našoj kući je 25 pacijenata. To su najugroženiji pacijenti", navela je dr Marija Zdravković tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Dodala je da se u bolnici primenjuju svetski protokoli lečenja koje traje od pet do sedam dana.

"Trenutak odlaska kući određuje klinička slika i stanje pacijenta. Onog trenutka kada je pacijent stabilan i kada lekar proceni da je u fazi izlečenja, pacijent se pušta kući, a 14. dan od nastanka bolesti radi se kontrolni pi-si-ar (PCR) test", kazala je dr Zdravković i dodala da je jako bitno da pacijenti koji su pušteni kući budu u izolaciji do pristizanja negativnog testa.

Doktorka Zdravković je navela da je najveća nagrada za trud medicinskih radnika u KBC Bežanijska kosa izlečenje pacijenata.

"Kada vidite osmeh na njihovom licu kada izlaze, to je nešto što ne mogu da vam opišem koliko nas ispunjava srećom i zadovoljstvom da smo mi nekome pomogli i spasili mu život", navela je dr Marija Zdravković i dodala da je najvažnije javiti se lekaru na vreme.

O pacijentima se brine 190 lekara i 500 medicinskih sestara. Direktorka KBC Bežanijska kosa rekla je da imaju zaštitnu opremu koju osoblje nosi, a smene traju po šest sati na standardnim odeljenjima, dok na odeljenjima intenzivne nege traju četiri sata.

"U ovom trenutku imamo dvoje zaposlenih koji imaju kliničku sliku i to je nešto što je potpuno normalno. Naravno da se svako od nas može zaraziti i van radnog mesta, možda čak i lakše jer nemamo taj nivo opreme", kazala je Marija Zdravković.

Doktorka Zdravković je naglasila da je KBC Bežanijska kosa jedna od najvećih onkoloških ustanova u Srbiji i da lečenje onkoloških pacijenata nije prekinuto.

"Mi svakodnevno imamo oko 120 onkoloških pacijenata koji dođu i dobiju konzilijarnu odluku i imaju svoje redovne terapije. Te onkološke terapije se nikada nisu prekinule, ni u prvom talasu ni sada", rekla je dr Zdravković.

Dodala je da se osoblje koje radi sa onkološkim pacijentima nalazi u posebnoj zgradi i da pacijenti ulaze na poseban ulaz iz Ulice Jože Šćurle, kao i da medicinski radnici koji rade sa onkološkim pacijentima nemaju kontakt sa obolelima od COVID-19.

Izvor: RTS

OČEKUJU SE NOVE MERE U BEOGRADU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras će objaviti nove mere za Beograd povodom pogoršanja epidemiološke situacije u glavnom gradu, saznaje "Blic".

Vučić bi nove mere trebalo da saopšti večeras na RTS-u, gde gostuje nakon sastanka Kriznog štaba.

Kako je Blicu nezvanično potvrđeno, razmišlja se o ponovnom uvođenju policijskog časa u večernjim časovima, ili, što je daleko verovatnije, o potpunom zatvaranju Beograda, što će značiti zabranu ulaska u grad i izlaska iz grada.

Podsećamo, juče je na korona virus je testirano 8.626 osoba, 272 bilo je pozitivno, a četiri osobe su preminule. Juče je zabeležen i najveći skok broja pacijenata na respiratorima - sa 42 na 73. Najveći broj zaraženih korona virusom je iz Beograda.