Kada počne da pada broj ljudi na respiratorima a raste broj u privremenim kovid bolnicama biće to trenutak kada možemo da planiramo prekid vanrednog stanja, piše Lepa&Srećna. 

Odluka o prekidu vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa biće doneta u malom međuprostoru između rizika za javno zdravlje i opasnosti za ekonomiju zemlje koja trenutno stoji.

"Ona će zavisiti od mišljenja struke", rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u jutarnjem programu TV Prva 12. aprila 2020. godine.

Prema Vučićevim rečima, dva kriterijuma će biti presudna.

Prvi je broj zaraženih pacijenata koji su na respiratoru za koji se nadamo da će početi da pada, u odnosu na broj zaraženih u privremenim bolnicama za koji se nadamo da će početi da raste.

Ova promena odnosa će pokazati da ima sve manje teških a više lakih pacijenata što će biti i manji pritisak na zdravstveni sistem Srbije.

"U ovom trenutku su sve bolnice u Beogradu pune", rekao je Vučić.

"Osam bolnica rade kao kovid-bolnice i sve su pune. Odlično rade Infektivna klinika, Institut za pulmologiju, KBC "Dragiša Mišović", VMC na Karaburmi, Zemunska bolnica, Ortopedska bolnica na Banjici i Gradska bolnica na Zvezdari."

Veliko opterećenje na bolnice nastalo je i zbog toga što se inficirani korona virusom sa lakim tegobama nisu na vreme javili lekaru. Delom je tome doprineo i vrlo loša negativna propaganda u vezi sa privremenim bolnicama na Sajmu i u Hali "Čair".

Drugi kriterijum koji će krizni štabovi za suzbijanje epidemije u Srbiji uzeti u obzir jeste ukupan broj zaraženih.

Kada ovaj broj bude padao tokom dve nedelje zaredom, može se očekivati ukidanje vanrednog stanja, rekao je Vučić.

Optimistična prognoza najavljuje ovu odluku možda već krajem aprila, a najgora opcija je maj - pa čak i kraj tog meseca. 

"Moramo znati da nas očekuje još kritičnih datuma kao što su prvomajski uranak i Đurđevdan", rekao je Vučić.

"Takođe, i posle ukidanja vanrednog stanja neće se sve vratiti na uobičajeni stil rada. Samo jedan primer je, recimo, to što će u kafićima i restoranima morati da se održava fizički razmak između ljudi.

Što se tiče škola, o njihovom otvaranju i radu ćemo isključivo čekati predlog i savet struke."

Izvor: Lepa&Srećna