Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KORONA VIRUS - SRBIJA 10. APRIL 2020: dva puta za rešenje epidemije u Srbiji

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: printskrin

Prva pandemija korona virusai potpuno novi epidemiološki događaj u svetskim razmerama ne daju dovoljno osnova da već sada pravimo prognozu popuštanja zabrane i ograničenja kretanja, piše Lepa & Srećna.

Procenat pacijenata obolelih od korona virusa koji imaju tako tešku sliku da moraju u bolnicu a naročito broj onih koji zahtevaju i respirator predstavljaju jedan od najvažnijih podataka u planiranju takvih mera.

Povezane vesti

Uz njega, i drugi podaci su važni - broj zaraženih i broj umrlih od korona virusa, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj 10. aprila 2020. godine u Palati "Srbija".

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.893 osoba od kojih je 238 pozitivno.

Ukupno je u Republici Srbiji je do 15 časova 10. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.105 potvrđenih slučajeva COVID 19. Hospitalizovano je 2.107 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 136 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 14.240 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminulo je 5 osoba, četiri osobe muškog i jedna osoba ženskog pola, prosečne starosti 60,4 godine. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 71.

Prosek godina preminulih je 62,9. Trenutno je stopa smrtnosti 2,29.

Na Infektivnoj klinici u Beogradu hospitalizovana je  41 osoba, u bolnici "Dragiše Mišovića" 259, u Institutu za pulmologiju 58, u Zemunskoj bolnici 340, u KBC Zvezdara 364, a u Vojnoj bolnici Karaburma 64 osobe. U KBC Vojvodina ima 130 pacijenata obolelih od korona virusa, a u više bolnica u Nišu 76 pacijenata. U privremenoj bolnici na Sajmu trenutno je 232 pacijenta, u Hali "Čair" i Hotel Centroturist 279, a u Hali 1 novosadskog sajma 123.

Vrhunac epidemije je u petoj i u šestoj nedelji, a cela epidemija kod respiratornih infekcija obično traje i do osam nedelja.

Međutim, mi smo intervenisali na epidemiju, namerno išli na to da je produžimo kako bismo sačuvali stariju populaciju čije bi brzo i učestalo zaražavanje dovelo do mnogo težih posledica.

Drugi motiv je bio i taj da obuzdamo vrhunac epidemije kako ne bi ogroman broj zaraženih u kratkom roku doveo zdravstveni sistem do kolapsa.

Povezane vesti

Zbog toga epidemija može da kod nas traje i 10 pa i 12 nedelja, s tim što bi broj zaraženih bio sve manji i manji. To je jedan mogući ishod.

Drugi ishod mogao bi nastati zbog opasnosti da sada virus uđe u neku osetljivu sredinu jer bi to moglo dovesti do potpune eksplozije.

"Time bismo mogli da upropastimo sve što smo radili, a pred nama je najosetljiviji period i pitanje je da li ćemo uspeti da virus potisnemo tako da se više ne podigne", rekao je dr Kon. 

"Činjenica je da imamo malo povećanje u odnosu na juče", rekao je dr Kon. "Međutim, to i dalje nije strašno, ali sve kolege s kojima radim, svi epidemiolozi smatraju da je prekid kontakata najbolje što možemo da uradimo. 

Pred nama je praznični vikend i svakako je da će i katolici slaviti u posebnim uslovima i želim im srećan Uskrs i uskršnje praznike. Želim da svi znaju da je jedini razlog za apele i molbe želja da štitimo život. Mere dolaze samo onda kad apele i molbe ne sluša niko," rekao je dr Kon. 

Izvor: Lepa&Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...