Svaki građanin Srbije koji ima tegobe slične simptomima korona virusa od 1. aprila 2020. godina treba i može da se obrati svom domu zdravlja, piše Lepa & Srećna.

Dve su mogućnosti. Ako imate izrazito jake tegobe, zovete hitnu pomoć i ona mora da dođe po pacijenta. Ako imate slabije tegobe, treba da idete u dom zdravlja jer je u svakom domu zdravlja formiran "korona centar".

Ovo je naglasio dr Predrag Kon na konferenciji za medije koja je 1. aprila 2020. godine iz Palate "Srbije" direktno prenošena preko RTS.

Svi u domovima zdravlja sada imaju zaštitnu opremu i spremni su da izvrše osnovnu trijažu pacijenata. Ovo je sistem koji treba što pre da zaživi, naglasio je dr Kon.

U Republici Srbiji je do 15 časova 1. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1060 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 810 osoba od kojih je 160 pozitivno i 650 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 1. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 4371 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. 

Od prošlog saopštenja preminulo je još 5 osoba, tako da je ukupan broj preminulih 28. Od njih, 21 je muškog pola, a 7 je žena. Svi novopreminuli su imali pridružena stanja koja su doprinela fatalnom ishodu, a ukupna smrtnost u ovom trenuku iznosi 2,64 odsto.

Na pitanja novinara o zakonskim osnovama ograničenja prava na kretanje, dr Kon je objasnio da su zakonom definisane situacije kada se neke lične slobode mogu ograničiti u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva. Podsetio je na vreme poplava 2014. godine kada je bilo zabranjeno građanima da se vrate u nebezbedna područja.

Više pitanja novinara odnosilo se na SMS poruku koju je centar COVID-19 Vlade Srbije poslatu 31. marta 2020. godine.

"SMS poruke centra COVID-19 treba da dođu do one grupe građana koji ne gledaju televiziju i nemaju Internet", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević. 

Prema rečima dr Ivane Karličić Stašević, dr Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, svaka ovakva društvena kriza se može prevazići uz normalne adaptabilne mehanizme za stres. Za sve one koji to ne mogu, na raspolaganju je nacionalna SOS telefonska linija, otvorena od 0 do 24 sata, preko koje profesionalci iz domena mentalnog zdravlja pružaju podršku u krizi.

Poziv na broj 0800/309-309 je besplatan.

Izvor: Lepa&Srećna