Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

KORONA VIRUS - SRBIJA 26. MART 2020: da li je potreban karantin celih gradova

Autor glisicjasmina
Autor glisicjasmina
Izvor: Foto: Shutterstock

Niš, Valjevo ili Beograd ili sva tri grada? Ili još neki pored njih?

"Moguće je da se donese epidemiološka mera karantina za čitav grad ukoliko se za to ukaže potreba", izjavio je epidemilog  iz Niša dr Branislav Tiodorović, obraćajući se novinarima na konferenciji za medije 26. marta 2020. godine koju je prenosila RTS.

Kako je na konferenciji rečeno, u poslednjih 24 sata, od virusa COVID-19  u Srbiji su preminule 3 osobe.

U Republici Srbiji je do 15 časova 26. marta 2020. godine registrovano ukupno 457 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 26. marta 2020. godine testirani su uzorci 295 osoba od kojih je 73 pozitivno i 222 negativno na novi korona virus. Od potvrđena 73 slučaja, njih 47 je hospitalizovano.

Do 15 časova 26. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

"Da bi se epidemija prvo kontrolisala a onda i zaustavila, zdravstveni sistem nije dovoljan", naglasio je dr Tiodorović. Uz njega moraju da deluju i svi drugi državni sistemi, a apsolutno je neophodna saradnja svih građana i poštovanje propisanih mera izolacije, kao i smanjenje svih kontakata.

Dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", upozorila je da je sada  neophodno dodatno pojačati higijenu i dezinfekciju radnog prostora i kuće.

Sada je potrebno držati distancu čak i među najbližima, u svom radnom okruženju i na svim drugim mestima. 

Mada je još uvek rano da bi se izvlačili neki statistički relevantni podaci, primetno je da smrtnih ishoda ima i u srednjem i u starijem životnom dobu.

O mogućem karantinu govorila je jutros za TV Prvu Suzana Vasiljević, savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević.

Kako prenose Novosti, lekari u Srbiji su rekli da još ne treba zatvarati tri grada Beograd, Niš i Valjevo, koji su najveće žarište korona virusa, a ta mera će biti sagledana u naredna 24 sata.

Smatra da će nove mere ako ne danas, biti saopštene sutra, ali da joj nisu poznati detalji.

"Rekli su ''još uvek ne, videćemo u sledeća 24 sata''. Mislim da će, ako ne danas, onda u toku sutrašnjeg dana nove mere biti saopštene. Da li će one one podrazumevati potpuno zatvaranje ova tri grada ili delova grada, ne znam, jer se sitaucija menja bukvalno iz sata u sat”, rekla je Vasiljević.

Navela je da bi eventualno takve mere podrazumevale da ne postoji putni transport civila između tih gradova, da ne može da se izađe niti uđe u te gradove.

To su, dodaje, mere koje su bile i u Kini.

"To je nešto što je jedina sigurna varijanta da se zaraza neće širiti po celoj zemlji", kaže Vasiljević.

Pretpostavlja da bi, dodaje, u slučaju takvih mera za tri grada bio omogućen normalan transport prehrambenih proizvoda i medicinske.

Upitana šta bi bilo sa radnicima iz tih gradova koji rade u drugim mestima i da li bi oni imali neke posebne dozvole za kretanje, Vasiljević kaže da joj detalji nisu poznati.

"Ne znam. Saznaćemo pravovremeno. Ne brinite se, neće biti proglašene nove mere pa uvdene za sat vremena. Ljudi će imati vremena da se organizuju", kaže Vasiljević.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...