U Srbiji od 21. marta 2020. godine boravi grupa kineskih stručnjaka za korona virus, piše Lepa & Srećna.

U njoj su, prema rečima epidemiologa dr Predraga Kona, stručnjak epidemiolog, infektolog, specijalista urgentne medicine, kao i prvi čovek kineskog Centra za kontrolu bolesti.

Kako je izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar u direktnom obraćanju građanima preko RTS-a 22. marta 2020. godine, kineski stručnjaci se tek upoznaju sa situacijom u Srbiji. Očekuje se da njihove prve opširnije preporuke dobijemo već u toku sutrašnjeg dana. Međutim, ministar Lončar je rekao da su već izneli prvu procenu.

U Srbiji će biti moguće da se situacija prvi put stabilizuje tek za 29 dana.

Ova procena je moguća jedino pod uslovom da se od današnjeg dana više ne prekrši nijedna mera.

Stabilizacija stanja opisuje se tako što bismo ostali na ovom broju obolelih na dnevnom nivou.

U Republici Srbiji su do 18 časova 22. marta 2020. godine registrovana ukupno 222 potvrđena slučaja COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 22. marta 2020. godine testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 34 pozitivno i 27 negativno na novi korona virus.

Od 34 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 21 je hospitalizovano, ali bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja, dok njih 13 ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima. 

Do 18 časova 22. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 761 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Izvor: Lepa & Srećna