Intenzivni tropski talas koji nam je početkom sedmice doneo rekordne temperature i dva najtoplija dana u čitavoj 2019. godini, po rečima meteorologa više se neće vraćati u tim razmerama.

Posle gotovo jesenjeg vremena i naglog pada temperature u rasponu od 10 do 15 stepeni Celzijusovih, umereno toplo i prijatno vreme će se nastaviti sve do vikenda. Nedelja će biti uvod za nešto više temperature koje će se nas sačekati već početkom naredne sedmice.

Vremenska prognoza u narednih nekoliko dana

Kako objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, oblaci koji su juče prekrili našu zemlju sele se na istok, a do kraja dana će se zadržati jedino na jugu i jugoistoku. Vetar će biti umeren, na istoku i u planinskim predelima povremeno jak, severozapadni, uveče u slabljenju.

Pred nama je prijatno i umereno toplo vreme. Najniža temperatura kretaće se od 14 do 19 stepeni, a najviša od 23 do 26 stepena.

U petak se očekuje sveže jutro, a kako će dan odmicati, temperatura neće prelaziti 27. podeok. Za najveći deo zemlje se predviđa umereno toplo vreme, jedino će u Vojvodini biti oblačno, te se očekuju kratkotrajni pljuskovi. Duvaće slab i umeren, severni i severozapadni vetar. Temperatura će u glavnom gradu iznositi 25 stepeni.

Nešto svežije jutro biće rezervisano i za subotu, te se i magla očekuje u kotlinama. Tokom dana se u svim krajevima zemlje očekuje pretežno sunčano i toplo vreme, dok će se temperatura kretati od 25 do 29 stepeni.

Kao što je već rečeno, nedelja će biti uvertira za pravo letnje vreme koje je naglo prekinuto sredinom ove sedmice. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tog dana temperatura neće preći 31. podeok.

Iako će temperature biti nešto niže u odnose na one koje je doneo prethodni tropski talas, do sredine naredne sedmice možemo očekivati pretežno toplo vreme i temperature od 32 do 35 stepeni. Taj trend će se nastaviti do petka, kada nas očekuje novo osveženje sa pljuskovima i grmljavinom.

Izvor: Blic