Svi koji su svoj odmor isplanirali za predstojeći period, odnosno za kraj jula i početak avgusta 2019. godine, mogu da odahnu jer kada su vremenski uslovi u pitanju, stižu dobre vesti.

Pred nama su sunčani i topli dani i stabilno vreme. U naredne dve nedelje, od 22. jula 2019. godine, nas po pravilu očekuju temperature iznad 30 stepeni, sa retkom pojavom oblaka, a kišobrane ćemo posle brojnih pljuskova koje smo imali u kasno proleće i leto, najzad moći da odložimo na neko vreme.

- Nedelja 21. jul bio je jedan od najtoplijih dana 2019. godine, a sa tropskih 34 stepena svakako najtopliji u ovom periodu - rekao je meteorolog Đorđe Đurić.

Zbog visokih temperatura na snazi će biti u žuti meteo-alarm kako stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, što znači da bi "vreme moglo da bude opasno", a posebnu pažnju treba posvetiti veoma visokim vrednostima UV zračenja.

Ređa pojava oblačnosti sa pljuskovima moguća je i u ponedeljak 22. jula, ali to ne treba da nas brine jer već od utorka oblaci se razilaze i sledi stabilno i sunčano vreme.

Sve prognoze potvrđuju da je pred nama najstabilniji deo leta, da će temperature u narednih petnaestak dana biti iznad 30 stepeni, ali da se ipak ne očekuju mega-tropski talasi tokom kojih bi živa u termometru otišla i preko 35. podeoka na Celzijusovoj skali. S druge strane, očekuju nas tropske noći pošto minimalne temperature gotovo da neće ići ispod 20 stepeni.

Ovo potvrđuje i Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meteorologiju, čije su se vremenske prognoze tokom nevremena prošlog meseca pokazale kao najpreciznije.

- Za razliku od zapadne Evrope gde će narednih dana biti ekstremno toplo, kod nas posle vrlo vrelog vikenda dolazi toplo vreme bez padavina, ali i bez ekstremno visokih temperatura - objavio je on na svom Fejsbuk profilu.

Na osnovu njegovih “jutarnjih proračuna”, kako sam kaže, “trenutno stanje upućuje da bi narednih desetak ili više dana trebalo da vlada pravo leto”. Ovo potvrđuju i prognoze koje se mogu videti, na primer, na Bi-Bi-Siju (BBC) koja kaže da će “u Beogradu biti sunca, sunca i samo sunca”, ali i najavljuje jedan još topliji talas početkom avgusta.

Dakle, svi koji krećete na odmor možete da budete bezbrižni, a vi koji ostajete u svojim domovima spremite klime, ventilatore i druga pomagala kako biste prijatno proveli ovaj najtopliji deo leta 2019. godine.

Tekst: Kristina Šormaz

Izvor: Blic