Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je crveno upozorenje u celoj Srbiji na opasnost od ultraljubičastog zračenja.

Indeks UV zračenja gotovo u celoj Srbiji je u kategoroji veoma opasna pojava i označena brojem osam, od maksimalnih 11.

"S najavom crvenog alarma i povećanog indexa UVA i UVB zračenja posebnu pažnju moraju obratiti osobe koje su profesionalni izložene direktnom sunčevom zračenju tokom više sati dnevno, deca, kao i starije osobe, posebno osobe svetle puti, sa svetlim očima, riđe osobe, osobe koje su imale neki od tumora kože i melanom", savetuje dr Dragana Petrović-Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, koja naglašava važnost krema i kozmetičkih preparata.

"Ne sme se intezivno i direktno izlagati suncu, posebno između 11 i 15 sati. Ako morate biti na suncu, onda je obavezno nošenje garderobe od prirodnih materijala, šešir sa širokim obodom i naočare sa polaroid zaštitom jer su UV zraci štetni i za oči", rekla je dr Petrović-Popović.

Posebnu pažnju, naglasila je doktorka, treba obratiti pažnju na određenje lekove koji povećavaju osetljivost na sunce, kao što su retinoidi, antihistaminici, antibiotici...

Dr Petrović-Popović rekla je da se rizik od melanoma i tumora kože može značajno smanjiti pravilnom zaštitom od štetnog sunčevog zračenja, pa je veoma važno da se pre izlaganja suncu namažete kremom sa visokim zaštitnim faktorom, kao i da se adekvatno obučete.

Izvor: Kurir