Akuveder (Accuweather) za leto 2019. godine u Evropi predviđa da će biti veoma toplo, ako već ne i s opasnim prodorima žestokih oluja!

U svom izveštaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

"Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog leta kad su rekordne temperature izmerene u delovima Portugala, Belgije, Holandije, Nemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko nedelju dana", napisao je Erik Lister, jedan od vodećih Akuveder meteorologa.

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od severne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Temperature više od 40°C mogle bi se očekivati u delovima istočne i južne Francuske, i to tokom i jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gde je moguće da po nekoliko dana zaredom bude temperatura od 43°C i više. Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Evropu.

Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cenu; na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na severu, te Bugarske na istoku, ovde se predviđaju oluje sa grmljavinom.

"Ove oluje donijeće brojne gromove, poplave i razorne vetrove s gradom. Najsnažnije oluje bit će u stanju stvoriti tornada", kazao je Rojs. Atmosferski poremećaji kao sporedne posledice tih žestokih oluja, mogu očekivati duž Mediterana, te po delovima istočne Evrope i Rusije.

To bi trebalo da znači ono što se vidi i na generalnoj prognostičkoj karti za ovo leto, odnosno da će, od zapada prema istoku, u Škotskoj biti normalno vreme, u Irskoj i ostatku Velike Britanije moguća suša, na Pirenejskom poluostrvu vrućine i požari, u Francuskoj talasi vrućine svuda, osim u Bretanji i okolini, te područje talasa vrućina po celoj srednjoj Europi.

Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosečne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje.

Izvor: Kurir