Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE POSTI VELIKA NEDELJA: poslednja sedmica pred Uskrs posvećena stradanjima Isusa Hrista

Strasna sedmica posvećena je sećanju na stradanja Isusa Hrista.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Veliki vaskršnji post završava se Strasnom sedmicom, piše Lepa & Srećna.

Od Čistog ponedeljka do Lazareve subote posti se Sveta četrdesetnica, baš kao što je i Isus Hrist postio 40 dana posle svog krštenja.

Na nju se nastavlja Velika nedelja posvećena stradanju i smrti Hristovoj, pa se zove i Stradalna, Strašna ali i Strasna sedmica.

Počinje Velikim ponedeljkom, posvećenim stradalnom Josifu, koga su braća prodala u ropstvo ali se on spasao i kasnije vladao svetom. Zato narod veruje da se ovog dana treba miriti sa braćom i sestrama.

Povezane vesti

Tokom Strasne nedelje važi pravilo strogog posta - u staro vreme i manastirima samo suhojedenje - što znači, jede se hleb i pije voda. Tako strog post uključivao je samo jedan obrok dnevno i to 15h, a za Veliki petak običaj je da se ne jede ništa. Suhojedenje može da uključi i sirovu hranu, a opšte pravilo posta za sve vernike glasi da se se ove sedmice jede "na vodi", osim na Veliki četvrtak kada je razrešenje na ulje i vino, u znak uspomene na Tajnu večeru.

Za Veliki petak pravilo je da se ne jede ništa do iznošenja plaštanice, do 15h, a posle toga se jede lak obrok spremljen "na vodi".

NAJBOLJI RECEPTI ZA POSNA JELA NA VODI

Veliki petak je jedini dan u godini kad ne zvone zvona, a sledi Velika subota - jedina posna subota u godini.

Srpska pravoslavna crkva podseća da svaki vernik može razgovarati sa svojim duhovnikom o eventualnim zdravstvenim smetnjama da se pristupi postu.

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije