Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEODOROVA SUBOTA, A OVO SU VEROVANJA I OBIČAJI KOJE SVAKI PRAVOSLAVAC TREBA DA ISPOŠTUJE: evo šta žene treba da skuvaju za sutrašnji dan

Na dan svetog Teodora se veruje da dolazi lepše godišnje doba, a evo šta žene nikako ne bi smele da rade na taj dan!

  Izvor: Foto: Youtube Printscreen

Teodorova subota (Todorova subota), ponegde Todorica ili Hroma subota pada prve subote Vaskršnjeg posta. Posvećena je događaju u kome je učestvovao sveti Teodor Tironski.

Crvkena priča o Svetom Teodoru kaže da kada je car Julijan Otpadnik naredio da se sva hrana na trgu poprska žrtvenom krvlju ne bi li tako ponizio hrišćane, Sveti Teodor se obratio molbom gradskom episkopu Evdoksiju da ljudima naredi da jedu kuvanu pšenicu.

Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Teodora, koji je kasnije postao svetac i velikomučenik.

Povezane vesti

Veruje se da je Sveti Teodor Tiron i zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan.

Srbi veruju da se u noći Teodorove subote kreću povorke konja - demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli.

Žene na Teodorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra, jer demoni ne vole dim.

Jednom godišnje, baš pred kraj zime, na Teodorovu subotu čuje se topot konja koji ledi krv u žilama. To su Todorci - pola ljudi pola konji, ali nisu kentauri. Oni su zli i spadaju u najopsanija mitska bića na ovom prostoru. Njihov vođa je Veliki Todor.

Povezane vesti

Veza izmedju pravoslavnog sveca Svetog Teodora i todoraca je da baš u vreme kada se on praznuje, izabrali da najviše napadaju. Narod smatra da se najveći broj psihičkih poremećaja kao što su ludila, samoubistava i zaposednutosti javlja u vreme Teodorove nedelje i ove sledeće.

U pojedinim delovima Srbije veruje se da molitvama Tironu možete da se izlečite od padavice.

Veruje se da se sa ovim praznikom proslavlja dolazak lepšeg godišnjeg doba, pa se u narodu kaže da je Sveti Teodor otišao sa konjima da dovede leto.

Autor: EPK

Izvor: Kurir

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije