Đurđic je hrišćanski praznik koji se proslavlja 16. novembra čime se obeležava uspomena na prenos moštiju Svetog Đorđa, piše Lepa & Srećna. Narod ovog svetitelja ubraja u zaštitnike, koje su ljudi u nevolji prizivali, veruje se da sveti Đorđe voli da se odazove nevoljnicima i da im pomogne.

Zato na taj dan treba izgovoriti ovu molitvu za mir u duši, za ljubav, zdravlje i sreću u domu i spas od svake nesreće i loše volje. 

PROČITAJTE JOŠ: KRSNA SLAVA: pravila i običaji, šta pripremiti za trpezu i šta sve treba da ima pravoslavni dom

Molitva Svetom Georgiju

"Muke strašne izbegao nije, divni Velikomučenik Sveti Georgije. Sve zemaljsko on prezre i odreče, da Carstvo Nebesko večno steče. Videlo je u tami što nam svima sija, slava divnog Velikomučenika Georgija. Duša naša smerno blagodari, zastupnika takvog što nam Bog podari. Svakom ko pomoć i spas od njega zatraži, ime svetoga ljubav i veru osnaži. Zato se tebi u muci molimo, i tvoje pomoći vapijući prosimo. Usliši i sada molbe naše nevoljne, molitve primi skromne, dragovoljne. Neka zastupništvo tvoje za nas ne bledi, ne ostavi nas u nevolji i bedi. Čuj glas napaćenog našeg roda, seti se srpskoga naroda. Da nam dušman više ne preti, pomozi nam Georgije Sveti".

Izvor:Lepa & Srećna