Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUTRA JE SVETI SIMEON STOLPNIK: pogledajte u mesec i saznajte kakva će biti godina

Ovaj običaj svi vernici treba da ispoštuju kako bi osigurali dobru godinu!

  Izvor: Foto: Youtube Printscreen

Srpska pravoslavna crkva slavi dan Prepodobnog Simeona Stolpnika 1. septembra po crkvenom, tj. 14. septembra po gregorijanskom kalendaru. Reč je o svetitelju i asketi koji je živeo u 5. veku u Maloj Aziji i propovedao hrišćansku veru.

U našim krajevima se veruje da od danas počinje vreme jesenje setve. Zato se u mnogim selima i danas zadržao običaj nošenja semena iz kuće u crkvu kako bi ga sveštenik blagoslovio i tako osigurao dobru godinu.

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠE SRPSKO VENČANJE NA SELU OČARALO CEO SVET: mladenci rekli "DA" ispod vodopada na Staroj Planini (FOTO)

Jedan od običaja nalaže da se na današnji dan obavezno gleda kakav je mesec. Ako je mlad, to znači da će žito dobro roditi i da će cela godina biti rodna.

Ko seje konoplju to treba da počne danas, ali pre setve u seme treba da stavi tri kuvana jaja. Njih kasnije treba da pojedu orači. Veruje se da će tako konoplja biti bela kao jaje.

Sveti Simeon danas čuva useve od svakog zla i da zbog toga treba baciti seme u oranicu, makar "dva prsta", da godina bude rodna i plodna za sve. 

Srpska crkva, kao i još neke pravoslavne zajednice širom sveta koje poštuju julijanski kalendar danas praznuju crkvenu novu godinu.

PROČITAJTE JOŠ: OVE MUDRE REČI PATRIJARHA PAVLA SVI TREBA DA PROČITAJU: najlepše poruke o ljubavi, dobru i zlu u čoveku

Sveti Simeon se zamonašio već u 18. godini, u manastiru Teleda, a u asketizmu je nadmašio sve kaluđere. Telo je obmotavao samo palminim užetom koje mu se usecalo u telo i pravilo rane. Živeo je u bunaru koji je presušio, a onda se preselio na planinu Kalat Siman i prikovao se za stenu što je privlačilo veliki broj radoznalaca iz celog sveta koji su dolazili da ga vide i dodirnu. To je Simeona ljutilo, pa je napravio stub visok 16 metara na čiji se vrh preselio.Sa stuba je propovedao, a tu se nalazilo i malo sklonište koje je Simeon koristio za molitvu. Simeon je stalno postio, a obed mu se sastojao od vode i raskvašenog sočiva. Vernici mu pripisuju vlast nad životinjama, čak i opasnim poput tigra, ali i proročanske moći. Takođe, verovalo se da je mogao da preobrati okorele razbojnike.

Tekst: T.G.

Izvor: Blic žena

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije