Na aukciji umetnika orijentalista održanoj u "Sotbiju" u Londonu, slika "Dva bašibozuka ispred kapije" Paje Jovanovića prodata je za tri puta veću sumu od predviđene, čime je oboren rekord za vrednost jedne Jovanovićeve slike.

Slika Paje Jovanovića "Dva bašibozuka pred kapijom" prodata je u Sotbiju za više od pola miliona evra.

Kako je objavljeno na sajtu te čuvene aukcijske kuće, lot broj 15 prodat je za 465.000 funti ili oko 530.000 evra, i tako je višestruko oboren rekord koji je do sada držao Jovanovićev "Ukrotitelj zmija", koji je pre skoro dve decenije kupljen u njujorškom Kristiju za više od 168.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ: SRPSKA NARODNA VEROVANJA: 12 starih predskazanja o ljubavi, sreći, uspehu i bogatstvu

Početna cena "Dva bašibozuka pred kapijom", dela nastalog između 1887. i 1888. godine, nevelikog formata (43 puta 50 centimetara), rađenog tehnikom ulja na drvetu, na aukciji za dela orijentalista bila je između 100.000 i 150.000 funti, odnosno 113.000 i 170.000 evra.

"Slika je i pre aukcije bila poznata u literaturi, tako da i to može objasniti interesovanje za nju, kaže viši kustos Narodnog muzeja i autor sistemskog kataloga posvećenog velikom slikaru, Petar Petrović, koji je i sam bio iznenađen postignutim rekordom.

Po ceni, ovaj rad, na kome se vidi veliko Jovanovićevo slikarsko umeće, premašio je "Ukrotitelja zmija", delo koje je znatno sadržajnije.

Ovako visok iznos rezultat je sve veće potražnje dela orijentalista među svetskim kolekcionarima.

PROČITAJTE JOŠ: NAPOKON OTKRIVENO ČIJE GENE IMAJU SRBI: saznajte da li većina Srba ima tursku ili slovensku DNK

Kada se govori o zvaničnoj prodaji, na aukcijama gde se kupcima obračunava i aukcijska provizija i porez, "Dva bašibozuka pred kapijom" su sigurno najskuplje prodato delo jednog srpskog likovnog stvaraoca.

Na istoj aukciji orijentalista u Sotbiju ponuđeno je na prodaju 61 umetničko delo, a vrednost svih prodatih slika je bila 5.175.750 funti.

Samo jedno delo postiglo je veću cenu od Jovanovićevih "Bašibozuka" - slika "Rabat (Crvena kapija)" Edvina Lorda Viksa koja je kupljena za 573.000 funti.

Izvor: Nationalgeographic