Kako objašnjava Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, od 28. marta 2018. godine očekuje nas sunčano vreme i pet stepeni više nego prethodnog dana.

- Biće oko 15 stepeni. U petak i subotu biće još pet stepeni toplije, tako da možemo očekivati i 20 stepeni. Kiša bi mogla da pada u četvrtak u Vojvodini, ali bi to više bio kratkotrajni pljusak. U subotu i nedelju, međutim, postoje veći izgledi za kišu, ali ne onu celodnevnu, nego lokalne kratkotrajane pljuskove sa grmljavinom - kaže Todorović.

Nakon toga u nedelju se očekuje malo svežije vreme i opet oko pet stepeni svežije. Slično se očekuje i u ponedeljak.

- Biće naizmenično toplije i hladnije. Već u utorak i sredu ponovo će biti toplije, sa temparaturom od 15 do 20 stepeni - kaže Todorović.

PROČITAJTE JOŠ: ZA MAJKE S VELIKOM PLATOM NEMA POMOĆI: uvećani roditeljski dodatak isplaćuje se za decu rođenu od 1. januara 2018. godine

Tokom proleća 20 letnjih dana

Prema podacima Nacionalnog centra za klimatske promene u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, prognoza za proleće i nije baš tako divna. Predviđa se da će proleće biti toplo i sa prosečnom količinom padavina u većem delu zemlje. Međutim, po prognozi klimatskog sektora RHMZ-a, tokom proleća očekuju nas i mrazni dani, kada je minimalna temperatura niža od 0 stepeni Celzijusa.

Broj mraznih dana biće od 5 do 15 u nižim predelima, a u brdsko planinskim krajevima i do 48 dana. To znači da će na planinama u Srbiji ipak proleće biti hladnije.

Kako su nam objasnili teško je prognozirati apsolutnu maksimalnu ili minimalnu temperaturu vazduha za mesec dana ili sezonu. Srednja sezonska maksimalna temperatura tokom proleća biće u granicama od 18 do 20, u višim predelima od 7 do 13 stepeni Celzijusa, dok bi minimalana bila u u granicama od 5 do 10, u planinskim krajevima od 0 do 4 stepena Celzijusa.

Tokom proleća biće zabeležno od 12 do 20 letnjih dana.

PROČITAJTE JOŠ: OVO SU NOVI ROKOVI! KOLIKO DUGO MORAMO DA ČUVAMO UPLATNICE ZA KOMUNALIJE: bez dokaza o plaćenim računima, stižu tužbe po novom osnovu

I prošle godine je bilo snega u proleće

Proleće 2017. godine je bilo 11 najtoplije od kada se vrše merenja. Najtoplije proleće bilo je 2007. godine, a najhladnije 1987. godine.

Najviša prolećna temperatura prošle godine bila je 32 stepena, koja je izmerena u Kikindi 31. maja, dok je najniža temperatura bila izmerena na Kopaoniku i to -12,8 stepeni.

Bilo je od devet do 20 letnjih dana sa maksimalnom temperaturom od 25 stepeni i višom. Zabeležen je i jedan tropski dan sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i više.

Tokom proleća prošle godine zabeležena su dva toplotna talasa, kao i jedn hladan talas, koji je bio zabeležen sredinom aprila. Zabeležen je i jedan dan sa snegom u nižim predelima.

Tekst: Sonja Todorović

Izvor: Blic