Automatska overa zdravstvenih kartica za oko 420.000 osiguranika samostalnih delatnosti, poljoprivrednika kao i članova njihovih porodica počinje danas.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Vlade Srbije, Mihailo Jovanović kaže da se danas, ustvari, zaokružuje proces automatske overe kartica u Srbiji koji je počeo u oktobru prošle godine i da građani više ne moraju da idu na šaltere kako bi overili kartice.

"Od danas jedna velika grupa osiguranika ne mora da ide na šaltere Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. U toj grupi se nalaze preduzetnici, poljoprivrednici, samostalni umetnici, svi oni koji rade po međunarodnim ugovorima o poslovno-tehničkoj saradnji, verski službenici ili koji su zaposleni kod privatnika koji nema PIB", navodi Jovanović.

Podseća, da je od 1. oktobra prošle godine počela automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja, pa tako, 150.000 poslodavaca, koji overavaju zdravstvene kartice za tri miliona zaposlenih i članove njihovih porodica, ne mora više na šaltere.

"Danas više niko nema potrebu da zbog overe zdravstvenih kartica ide na šaltere. Ovo je značajan rezultat u postizanju efikasne i transparentne javne uprave, veliki pomak u realizaciji elektronske uprave", ocenjuje Jovanović.

Precizira da automatska overa funkcioniše na osnovu podataka o doprinosu koji je uplaćen u sistemu poreske uprave i dolazi do Fonda republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO IZGLEDA PREDBRAČNI UGOVOR U SRBIJI: šta (NE) može da bude garancija za dobar brak ili razvod (SAVETI PRAVNIKA)

"Svi oni koji redovno plaćaju doprinose imaće i mogućnost automatske overe zdravstvene knjižice", kaže Mihajlović i pojašnjava da se ovo ne odnosi na one koji rade "na crno" jer nisu ubeleženi u sistem pa tako nije moguće da bude izvršena automatska overa kartica.

Dodaje da svaki preduzetnik koji se registruje, automatsku mu se overava zdravstvena kartica.

Iz vlade poručuju da se zbog tehničkih razloga, automatska overa i dalje neće vršiti jedino za osnivače privrednih društava koji nisu u radnom odnosu.

Ali, kažu, u narednom periodu analiziraće se sve prepreke kako bi se i ovoj grupi što pre omogućilo da budu rasterećeni birokratskog tereta.

Značaj ove mere vlade komentarisao je za Tanjug poreski Savetnik Milan Trbojević, koji smatra da će dosadašnje gubljenje vremena i novca na šalterima, najzad biti deo prošlosti za ovu grupu građana.

"Sa dosadašnja tri koraka, kada su građani išli da podnesu zahtev, zatim dobiju uverenje od Poreske, pa da ga podignu i nakon toga da idu na šalter RFZO da overe zdravstvenu karticu, sada je praktično 'nula' koraka", kaže Trbojević.

Objašnjava da je u pitanju i značajna ušteda novca.

"Ako računate, na primer, da ste za jedan dan mogli da zaradite pet hiljada dinara, u tom slučaju, dva puta godišnje ste uštedeli po toliko", ističe Trbojević.

PROČITAJTE JOŠ: KAZNE I DO 2 MILIONA DINARA! OVDE BESPLATNO PROVERITE DA LI JE VAŠA ZGRADA REGISTROVANA KAO STAMBENA ZAJEDNICA: sve o registraciji zgrade, potrebnim dokumentima i izboru upravnika

Koordinator Agrarnog foruma i poljoprivredni proizvođač iz Pančeva Zoran Sefkelinac, kaže da je poljoprivrednicima ova novina bitna, jer neće morati da troše vreme na šalterima.

"Ono što je najbitnije za nas je vreme. Više nećemo morati da trošimo dragoceno vreme na šalterima, koristićemo to vreme u našoj poljoprivrednoj proizvodnji", kaže Sefkelinac.

Od oktobra 2017. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje je omogućio automatsku overu kartica zdravstvenog osiguranja (KZO) za najveći broj osiguranika, a od danas ovaj način overe omogućen je i osiguranicima samostalnih delatnosti (preduzetnici), poljoprivrednicima, sveštenicima, verskim službenicima, inostranim penzionerima.

Odnosno licima koja primaju penziju ili invalidninu od države sa kojom ne postoji bilateralni sporazum o socijalnom osiguranju, samostalnim umetnicima, licima koja su zaposlena kod fizičkih lica (koji nemaju PIB) i licima koja obavljaju poslove po osnovu ugovora o razmeni stručnjaka ili sporazumu o međunarodnoj tehničkoj saradnji.

Automatska overa obuhvata i članove porodica ovih lica koji se preko njih osiguravaju.

Takođe, ova mera se odnosi i na lica koja su zdravstveno osigurana po osnovu invalidnosti kao i mentalno nedovoljno razvijene osobe, zatim lica koja se leče od HIV infekcija i drugih zaraznih bolesti, malignih oboljenja, oboleli od retkih bolesti, lica starija od 65 godina, žrtve nasilja u porodici i trgovine ljudima...

Automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja nastala je povezivanjem baze Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje (RFZO) sa bazama Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), odnosno Fonda PIO i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Sva osigurana lica, bez obzira na osnov osiguranja imaju mogućnost da provere da li ima je overena zdravstvena kartica na sajtu Republičkog fonda, dok poslodavci od sada imaju mogućnost da prate status overe kartica za svoje zaposlene preko portala Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

Izvor: Tanjug/Kurir