Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OSNOVNA PRAVILA PONAŠANJA NA KOJA SU MNOGI SRBI ZABORAVILI: novi kodeks za ministre važi za sve građane

U srpskom Ministarstvu za rad donet je novi kodeks za zaposlene, koji bi morao biti svima poznat! Evo kako svaki čovek treba da se ponaša za stolom, dok jede, kad se pozdravlja i kako treba da budee obučen na radnom mestu!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jede se zatvorenih usta, zabranjeno je mirisati postavljeno jelo, mljackati, srkati ili podrigivati, a odeća mora da bude čista, uredna i ispeglana, neke su od smernica koje je propisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ne želeći da bilo šta prepusti sučaju kada je reč o ponašanju i ophođenju svojih zaposlenih.

Kako navode u ovom Ministarstvu, Protokol o ponašanju, koji je stupio na snagu 15. novembra 2017 godine, zapravo reguliše pravila ponašanja koja se ne nalaze u postojećim pravilima i propisima.

PROČITAJTE JOŠ: Ovo je dokaz da ste loše vaspitali decu: evo koje dečije ponašanje ukazuje na velike roditeljske greške

"Protokol ne predviđa sankcije ukoliko se ne postupa po pravilima iz njega, ali kršenje pojedinih odredbi može predstavljati povredu radne dužnosti iz radnog odnosa", navode u Ministarstvu.

U tekstu Protokola, u koji smo imali uvid, između ostalog piše da su zaposleni dužni da na radnom mestu budu prikladno odeveni, da svojim načinom oblačenja ne narušavaju ugled državnog organa, niti izražavaju svoju političku, versku ili drugu pripadnost. Detaljno je napisano i kako se treba ponašati za stolom.

Neka od pravila koja se navode u tekstu Protokola - laktove ne treba držati na stolu, već priljubljene uz telo. Piše i da je nepristojno "mirisati postavljeno jelo, mljackati, srkati ili podrigivati".

Treba jesti zatvorenih usta, ne pričati sa zalogajem u ustima i gestikulirati rukama. Umaci od mesa, paprikaš i slično nikako se ne smeju kupiti komadima hleba u ruci, niti hlebom nabodenim na viljušku - priše u Protokolu, gde se navodi ako ako nekome ne prija jelo, to ne bi trebalo da komentariše, već da ga samo ostavi na tanjiru "uz spretan izgovor".

Čačkalice ne bi trebalo iznositi na sto, jer čačkanje zuba nije pristojno, a ako se to ipak radi, čačkalicu bi jednom rukom trebalo zakloniti. Ukoliko je pušenje dozvoljeno, onda bi pušači trebalo da pitaju nepušače da li će im dim smetati.

 Kako se navodi, mlađi bi sa poštovanjem trebalo da se obraćaju starijima, a muškarci uvek prvi pozdravljaju ženu. Osim ako nije veoma stara, starija osoba pruža ruku mlađoj, a isto važi i za rukovodioca na višoj funkciji.

Naznačeno je i da je prilikom pozdravljanja nepristojno držati ruku u džepu, a u dokumentu piše i da prilikom izlaska iz lifta treba sačekati da svi iz njega izađu, kao i da se prednost pri ulasku daje damama, starijim osobama, maloj deci i osobama sa invaliditetom.

"U tradiciji nekih muslimanskih zemalja je da se ne rukuju sa ženama jer je za njih to velika uvreda, već je pozdrav blag naklon glavom, dok muškarci prilikom pozdrava stavljaju ruku na srce", piše u Protokolu.

Kliknite OVDE da pročitate šta još piše u kodeksu ponašanja!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije