Posle princaĐorđa Karađorđevića i njegove supruge Felon Karađorđević, princa Mihaila i princeze Ljubice, u subotu 7. oktobra venčaće se princ Filip i Danica Marinković, ćerka našeg poznatog slikara Cileta Marinkovića.

Kako su se mladenci upoznali?

Naša ljubav i veza rodile su se pod romantičnim okolnostima. Upoznali smo se jedne divne jesenje beogradske večeri, prilikom večere organizovane na Kraljevskom dvoru.

Veoma brzo shvatili smo da imamo mnogo toga zajedničkog. Jedino što nas je razdvajalo od nase želje da budemo zajedno bila je distanca gradova u kojima smo živeli. Svakodnevnom komunikacijom otvarale su se nove teme o kojima smo razgovarali i tako su se povezivala naša interesovanja u oblasti umetnosti, istorije, tradicije literature... Razgovor bi trajao dugo i tu se sasvim prirodno rodila želja za ponovnim susretom.

 Nakon toga naši zajednički susreti bi se desili u evropskim gradovima poput Venecije, Pariza gde je Danica zivela, i romantičan kontekst u kojim bismo se našli nije ostavio ravnodušnim. Želeli smo da sačuvamo našu intimu od radoznalih pogleda medija.

 Kako su roditelji reagovali na vest da će biti venčanja?

Naši roditelji nam žele kao i svaki roditelji budem bračnom paru da uspostavimo sreću, nesebičnost, pažnju, zajedništvo i poštovanje, kao i sve ono sto čini jedan brak uspešnim. I naravno žele nam da imamo puno dece.

Danica: Moji roditelji Beba i Cile su veoma vezani za mene i od ranog detinjstva me obasipaju ljubavlju i pažnjom. Oni imaju duboko poverenje i poštovanje prema mom izboru i svemu onome što me čini srećnom i ispunjenom. Prihvatili su Filipa bezrezervno i s mnogo ljubavi. Filip izuzetno voli Ciletovu umetnost, zbog čega njegova dela krase naš životni prostor u Londonu.

Filip: Danica nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim lepim manirima, obrazovanjem i senzibilitetom očarala je sve članove moje porodice, posebno mog oca princa Aleksandra i princezu Katarinu. I moja majka Marija da Glorija veoma je voli, smatra da su njena elegancija i nežnost vrline koje se danas retko sreću, što mene čini izuzetno ponosnim. Daničin osećaj za estetiku i prepoznavanje lepote u svakom trenutku čine je veoma posebnom, i ja sam srećan što ću imati priliku da s njom delim ostatak svog života.

Do sada su kraljevska venčanja bila u crkvi na Oplencu, a sada u Sabornoj crkvi. Zbog čega?

Naše poštovanje tradicije i odanost poreklu prirodno su doneli želju da naše venčanje bude omaž venčanju Kralja Aleksandra i Krajice Marije, koji je bio spektakularan događaj širih razmera sa ovih prostora a ujedno i poslednje kraljevsko venčanje sve do našeg . Venčali su se 6. juna 1922 godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde je takođe krunisan kralj Petar I 1909.godine. Saborna Crkva ima istorijski značaj za kraljevsku porodicu Karađorđević i posebno osećanje ponosa i poštovanja imamo prema tome sto ćemo u Sabornoj Crkvi sklopiti brak pred Bogom. Nase venčanje će činodejstvovati Patrijarh srpski gospodin Irinej, što je za nas velika čast.

Ko će i gde obaviti građansko venčanje?

Građansko venčanje biće obavljeno neposredno posle crkvenog venčanje, uz prisustvo najuže porodice .

Gde će prinčevski par provesti medeni mesec?

Nakon venčanja koje donosi velike pripreme i uzbuđenja, Danica i ja sa velikim entuzijazmom očekujemo naše svadbeno putovanje na koje ćemo otići ubrzo nakon venčanja. Izabrali smo čarobnu destinaciju na jednoj od predivnih morskih obala, gde ce nam čari prirode doneti zasluženi odmor.

Koliko su mladenci učestvovali u kreiranju i organizaciji događaja? Koliko osoba učestvuje u organizaciji venčanja?

Nastavak teksta o kraljevskom venčanju pročitajte OVDE!