Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUTRA JE ROĐENJE PRESVETE BOGORODICE: evo šta nikako ne treba da radite na praznik Male Gospojine

Srpska pravoslavna crkva i vernici 21. septembra praznuju kao rođenje presvete Bogorodice, a evo koje običaje Srbi poštuju na ovaj praznik!

  Izvor: Foto: YouTube/printscreen

Ovaj praznik spada u red najvećih Crkvenih praznika.

Srpska pravoslavna crkva i vernici 21. septembra praznuju kao rođenje presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina.

PROČITAJTE JOŠ: Narodna verovanja u Srbiji za Preobraženje: ove 4 stvari nikako ne treba na ovaj praznik da radite (OBIČAJI)

Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Deva Marija. Ovaj dan ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom.

Marija je rođena u Nazaretu u porodici oca iz plemena Davida i oca iz roda Aronovog. Po ocu je, dakle, njeno poreklo carsko a po majci arhijerejsko.

Već u trećoj godini, Marija koja je nastala kao plod molitvi, je odvedena u hram Jerusalemski, a od sedme je živela u atmosferi bogosluženja, uz molitvu, ručni rad i čitanje Svetog pisma. Sa 15 godina primila je blagu vest od arhanđela Gavrila da će roditi sina božijeg, a na četrdeseti dan po rođenju Hristovog odnela ga je u hram. Trideset godina koje opisuju jevanđelja, Marija je provela u Nazaretu, a Isusa je pratila na putu do raspeća.

Posle njegovog vaznesenja, živela je još 24 godine, lečila bolesne, pomagala sirotinji i udovicama. Prema predanju, kada je položena u grob, postala je nevidljiva.

Svaki pravoslavac bi trebao na taj dan ako je u mogućnosti da ode na Svetu Liturgiju, ispovedi se i pričesti. 

Šta treba da izbegnete, a koje običaje da ispoštujete na Malu Gospojinu - pročitajte OVDE!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije