Veliki ili Vaskršnji post je najznačajniji post za pravoslavne hrišćane, a sedmica pre njegovog početka naziva se siropusna! Evo koju hranu treba da jedete, a koju da izbegavate pre posta...
Veliki post počinje 27. februara 2017. godine i traje sve do Vaskrsa koji se u 2017. godini obeležava 16. aprila. Međutim, za sve vernike koji žele da poste važno je pravilo suropusne nedelje, piše Lepa & srećna.
Name, siropusna nedelja obeležava sedmicu pre velikog posta, a u 2017. godini počinje 20. februara, a poslednji dan ove pripremne nedelje za post je u nedelju 26. februara kada se obeležavaju Bele poklade.
PROČITAJTE JOŠ: Početak Vaskršnjeg (velikog) posta: Čisti Ponedeljak
Siropusna nedelja se još naziva "sirna" ili "bela" nedelja, jer se tokom njenog trajanja ne jede meso, već samo mlečni proizvodi i jaja.
Ova sedmica predstavlja pripremu za Veliki post, jer tokom ovog perioda vernici koji poste izbacuju iz ishrane meso, ali iz jelovnika ne izbacuju takovani "beli mrs".
PROČITAJTE JOŠ: Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni
Na taj način se organizam polako priprema za period u kome se neće jesti namirnice životinjskog porekla, osim ribe.
Izvor: Lepa & srećna