Kamate na stambene kredite i cene kvadrata nikad nisu bile povoljnije, pa agencije za prodaju nekretnina savetuju skoru kupovinu stanova onima koji to planiraju, jer očekuju da će cena kvadrata stana u Beogradu u ovoj godini blago da poraste.

"Došlo je do diferencijacije kada su cene stanova u pitanju. Sada više ne možemo govoriti o generalnoj ceni u jednom delu grada. Na primer, iako je isti deo grada u pitanju i ista zgrada, dva stana ne moraju isto da koštaju. Ono što sada određuje cenu jesu dobar pogled, bolji raspored prostorija... - priča za "Blic" Nebojša Rapajić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina "Feniks".

PROČITAJTE JOŠ: Saveti stručnjaka za uređenje stana: dve varijante za adaptaciju jednosobnog stana

Kako kaže, u Beogradu postoji trend rasta cena. Iako se ne oseća na tržištu, promet nekretnina je živnuo, a samim tim će "živnuti" i cene. Postoji interesovanje za nekretnine u Beogradu. To će usloviti i blagi rast cene, a pored svega toga, banke su dosta popustljivije, stambeni krediti su povoljni - objašnjava Rapajić.

Pre dve godine, priča on, stan u novoj zgradi na Voždovcu ne bi mogao biti prodat preko 1.600 evra po kvadratu, dok sada, njegova cena doseže i 1.750 evra.

"Na Novom Beogradu na primer, šta god novo da se pojavi - odmah se rasproda. Ipak, i tu postoji razlika u ceni stanova. Stan u blokovima na nekom višem spratu košta 900 evra po kvadratu. S druge strane, isti stan u Belvilu ili Bloku A može da se proda i za čak 2.000 evra po kvadratu," kaže Rapajić.

Vladimir Obradović, vlasnik jedne od vodećih agencija za promet nekretnina rekao je da se tržište nekretnina trenutno nalazi u oporavku nakon globalne recesije iz 2008. godine.

KOLIKO IZNOSE CENE STANOVA U NOVOM SADU? OTKRIJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

"Razlog ovog oporavka je i pojačana kreditna aktivnost banaka, povoljne kamatne stope na stambene kredite kao i skoro negativna kamatna stopa banaka na deviznu štednju. Građanima se zbog toga više isplati da gotov novac ulažu u stanove nego da štede u banci. Sve ovo dovodi do povećanja tražnje, što polako i oporavlja tržište nepokretnosti u Srbiji, pa i polako podiže cene stanova," kaže Obradović.

On očekuje prestanak trenda pada cena, ali napominje da je za rast cena nekretnina ipak potreban održiv stabilan ekonomski i politički ambijent u zemlji.

Cene sada su niske i kreću se od 800 evra po metru kvadratnom po obodima grada, pa do 5.000 evra na ekskluzivnim lokacijama poput Dedinja i užeg centra.

PROČITAJTE JOŠ: Umetnost adaptacije prostora: kako od starog podruma napraviti čarobni porodični kutak (FOTO, VIDEO)

U Novom Sadu stanovi u još nedovršenim zgradama na atraktivnim lokacijama koštaju i do 1.500 evra po kvadratu. Dragan Rabatić, izvršni direktor "Solis" nekretnina, objašnjava da se radi o nekoliko vrlo atraktivnih lokacija, pa je za očekivati da stanovi na tim mestima budu skuplji.

"U Novom Sadu najavljen je veliki broj novih kvadrata koji će se izgraditi za godinu, dve, tri, pa je pitanje da li će to tržišite uspeti da "proguta", a da ne dođe do pada cena," kaže Rabatić i dodaje velika ponuda, a mala potražnja lako mogu oboriti cene.

Kako kaže, cena od 1.500 evra za kvadrat jeste veća u odnosu na cene novogradnje nekih prethodnih godina, ali napominje da se na lokacijama gde se sada gradi, pre nekoliko godina nije gradilo.

"Starogradnja može da se nađe i za 600 evra po kvadratu, a novi stanovi u neki naseljima koja su manje atrkativna kao štu Adice, prodaju se i za 650 evra. Investitori pokušavaju cenom da kompenzuju lošije lokacije," objašnjava Rabatić.

KOLIKO IZNOSE CENE STANOVA U NIŠU? OTKRIJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Prema rečima agenata za nekretnine, u Nišu su tokom prošle godine cene kvadrata porasle za oko 200 evra po kvadratu, dok za ovu godinu drastična poskupljenja "nisu planirana".

PROČITAJTE JOŠ: Savet stručnjaka za adaptaciju stana: podela veće sobe za udobniji život porodice (SKICE)

"Prodaja je porasla prošle godine, a taj trend se nastavlja i u ovoj godini. Najviše se traži nova gradnja, ali kupuju se i stariji stanovi. Nišlije malo manje kupuju, više ima kupaca iz Vranja, Leskovca, Negotina, Knjaževca, Zaječara," kaže Dejan Permeti, vlasnik jedne agencije za nekretnine.

Prema njegovim rečima beleži se se i porast gradnje novih stambenih objekata.

Cena kvadrata stambenog prostora u centru Niša kreće se od 950 evra do 1.150 evra za novogradnju, dok se starogradnja prodaje po ceni od 700 do 850 evra po kvadratu.

Na periferiji cena novogradnje kreće se od 750 a do 900 evra, dok se  starogradnja prodaje od 600 do 700 evra po metru kvadratnom.

Prema trenutnom cenovniku stan od 60 kvadrata u centru Niša košta oko 60.000 evra, a na periferiji oko 45.000 evra.

Tekst: Andriana Janković, Miloš Stanić, Ivana Anđelković

Izvor: Blic