Gromoglasnim višeminutnim aplauzom ispraćena je sinoćna premijera filma "Na mliječnom putu" Emira Kusturice u prepunoj sali na Mećavniku.

"Izvinjavam se ako ste plakali previše. Iskustvo kakvo smo imali sa ovim filmom ne može da se meri ni sa jednim drugim jer je rađen po receptu iz prošlosti. Pravljen je jezikom sedamdesetih i osamdesetih, koji je univerzalni jezik koji se sada retko koristi," rekao je Kusturica i dodao:

"Možete da pretpostavite šta znači četiri godine čekati sunce u zemlji u kojoj ga nema često. Jedne godine u Trebinju ga nije ni bilo. Bitno mi je da je jezik prilagođen likovima i da smo pokazali tu lepotu Hercegovine."

"Glumci i grupa ljudi koja je radila na filmu dali su sto posto sebe. Smatram da se ovako nešto postiže samo samoubilačkim činom."

PROČITAJTE JOŠ: Sloboda Mićalović: Evo koliko mi znači podrška supruga Vojina Ćetkovića (FOTO)

ZAŠTO JE EMIR KUSTURICA ZAHVALAN SLOBODI I ŠTA JE SLOBODA NAUČILA OD MONIKE PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI! 

PageBreak

On je zahvalio Slobodi Mićalović na izvanrednoj glumi i radu.

"Zahvalan sam joj i što je s Monikom, ali i sa svim naturščicima, uključujući i mene, jer je sa mnom najveći problem bio, uspela u tome. Mogu ja da budem fotogeničan, ali sam se suočio s glumačkim neiskustvom. To je čovek koji je prosvirao sve moguće budžete, pa je morao da iz svog džepa da. Hvala bogu pa je bilo," kaže Kusturica.

PROČITAJTE JOŠ: Slavna tetka glavni modni savetnik Slobode Mićalović: Verica je osmislila detalj iz srpske narodne nošnje za crveni tepih u Veneciji (FOTO)

Sloboda se nije ni trudila da sakrije emocije

"Fascinirala me je hrabrost Kusturice da mi da ulogu koja je suprostnost svemu što sam ikada pokazala. Mladi reditelji treba da budu tako hrabri", kazala je Mićalović.

"San svakog glumca koji želi da pomeri svoje granice jeste da radi s rediteljem poput profesora Kusturice. On nas, za razliku od mnogih drugih, ne stavlja u kalupe i ne drži se scenarija striktno, već dopušta da se scena spontano razvije," istakla je Sloboda i dodala:

"U Veneciji je akcenat na tome ko je čiju haljinu prošetao na crvenom tepihu, ko je s kim došao... To je više šou-biznis, ovo je prisnije i istinska umetnost."

Posebno iskustvo, ali ne samo glumačko već, kako kaže, životno, nosi iz rada s Monikom Beluči:

"Od Monike sam naučila da nemate predrasude prema novom licu. Ona je prema meni od početka imala poverenje, dala mi je sigurnost, osetila sam se dobro."

Tekst: Mona Cukić

Prilagođeno sa: Kurir