Ionako prepuna turista u jeku sezone, Sokobanja je ugostila i dame iz cele Srbije koje su na glavnom šetalištu, povodom 33. manifestacije „Zlatne ruke“  u julu 2015. godine na stotinak štandova predstavile svoje rukotvorine i gurmanske specijalitete.

Stručni žiri u kojem su bili dr Olgica Miljković iz Turističke organizacije Srbije, Danijelka Radovanović, konzervator Etnografskog muzeja i kuvar Saša Mišić odabrali su najbolje umetnike u kategorijama: očuvanje starih zanata, najbolji vez, ručni rad u toku manifestacije, najočuvaniji i najoriginalniji eksponat, etno-motivi na savremenim ukrasnim predmetima i najbolja stara tradicionalna jela.    

Kako da provedete najlepših 48 sati u Beogradu: preporuke za dobar provod u srpskoj prestonici po svetskim standardima (FOTO)

- Tek kada se budemo trgnuli iz otomanskog sna (baklave, tulumbe, pilav),  probudili iz austrougarske komotnosti (supica u činiji, natenane) i odbili jak uticaj anglosaksonskih pravaca kulinarstva, možemo da kažemo da smo na putu da stvorimo svoju etno-kuhinju kulturu ishrane. Bez kulture ishrane nema ni kulture uopšte, jer kultura nisu samo slika, grnčarija, tekstil ili umetničko delo – rekao je Saša Mišić nakon što je ocenio učesnice. 

Prvo mesto pripalo je Udruženju žena „Homoljke“, drugo „Levčankama“, a treće domaćicama „Zlatne ruke Levča“. Nagrade je uručio direktor Organizacije za kulturu i turizam Sokobanje Ljubinko Milenković, a ekipa „Lise“ je iskoristila priliku da popriča sa ovim vrednim ženama.

- Spremala sam lepinje zapečene sa jajima i slaninicom, podvarak, knedle sa šljivama, ali i pihtije od boba, koje su karakteristične za naš kraj. Bob se natopi vodom i oljušti, kuva se, pasira i zatim stavi da se stegne sa zaprškom. Ovo jelo se najčešće pravi za posne slave – rekla je Aleksandra Jovanović (24) iz sela Velika Kruševica, kraj Rekovca koja je svesna da spada u retke devojke koje u dvadesetim znaju da kuvaju. 

- „Levčanke“ su danas osvojile drugo mesto, a inače smo navikle na nagrade. Na Svetog Iliju obeležavamo prvi rođendan i pozivamo vaše čitaoce da nam se tada pridruže na manifestaciji „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ – rekla je Aleksandra, najmlađa članica udruženja, koja je završila strukovnu ekologiju i turizam u Kragujevcu, a sada stažira u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u selu Resnik. 

Iako je u toku sezona branja šumskog voća od kojeg pravi zdrave sirupe, džemove i slatko, Milosava Grozdić (58) iz Udruženja „Homoljke“ iz Žagubice ipak je našla vremena za predah i dođe u Sokobanju. 

- Sve radim rukama – berem voće na Homoljskim planinama, i spremam proizvode. U šumu krećem ranom zorom, a tamo stižem kad sunce već ogreje jer, ne valja brati po rosi. Džemove i sirupe kuvam noću, a onda ujutru ponovo odlazim u planine. Pravim i džem od šipurka, džem i sirup od drena, sirup od kupine, divlje borovnice, maline, koprive. Najlekoviti je sirup od kantariona, žalfije i majčine dušice, koji je fantastičan za želudac i za krvnu sliku. Med od maslačka pomaže pri izbacivanju šlajma, a pušačima čisti pluća – iskrena je.

- Srećna sam kad pomognem ljudima, a mnogi mi se jave kad su se izlečili. Za dve godine trebalo bi da idem u penziju, ali ću svakako nastaviti da berem šumsko voće. Želim da prenesem svoje znanje na unučiće, Luku i Lauru, koji već sada uveliko pomažu i članicama Homoljki i meni – rekla je Milosava. 

PROČITAJTE JOŠ: Zlatni Bor: rekordna zlatna žica najavljuje milijarde dolara

Nagradu za najbolji vez dobila je Dafinka Nikolić (74), koju smo na štandu zatekli sa ćerkom Valentinom (44), profesorkom engleskog jezika. 

- Majka uglavnom pravi heklane ogrlice, minđuše i suvenire a sestra Julijana i ja izrađujemo slike na svili i marame, a oslikavamo i kašike. Ovim hobijem se bavimo već 15 godina, a u avgustu ćemo u Sokobanji imati izložbu Naš put svile – rekla nam je Valentina.

Direktor OTKS Ljubinko Milenković (47) rekao je da Sokobanju najviše posećuju roditelji sa decom, da je više od trećine turista iz Vojvodine i da je najsunčaniji mesec septembar. 

- Imamo sadržaje i za ljubitelje ekstremnih sportova, otvorili smo akva park 2012. godine, tu su i plaže na reci Moravici, ronjenje na dah na Bovanskom jezeru, planina Ozren. Na planinsku biciklističku stazu dugu 24 km dolaze biciklisti iz stranih zemalja, a u Sokobanji je održan i svetski paraglajding kup. O bogatom noćnom životu da ne govorim – rekao nam je Ljubinko, master ekonomije, koji u turizmu radi 11 godina, a prethodno je celu deceniju proveo je na televiziji kao urednik i novinar.  

Tekst: Nenad Blagojević

Izvor: Lisa